Ännu en skola anmäld – personal utsattes för hot och våld

I december gjorde Kommunals huvudskyddsombud anmälningar om att personal utsatts för hot, våld och trakasserier av elever på två gotländska skolor. Då fackförbundet inte är nöjda med skolornas åtgärder har ärendena skickats vidare till Arbetsmiljöverket.

Fackförbundet Kommunal har gjort så kallade 66A-anmälningar angående att personal på två gotländska skolor utsatts för bland annat våld och hot från elever.

Fackförbundet Kommunal har gjort så kallade 66A-anmälningar angående att personal på två gotländska skolor utsatts för bland annat våld och hot från elever.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2025-02-20 05:05

Nyheten i korthet

  • Kommunals huvudskyddsombud har anmält två gotländska skolor för att personal utsatts för hot, våld och trakasserier av elever.
  • Skolornas åtgärder anses otillräckliga, och ärendena har därför skickats vidare till Arbetsmiljöverket.
  • Kommunal vill att skolorna ska vidta fler åtgärder med ett tydligt medarbetarperspektiv och att de ska få rätt resurser för att hantera problemen.

I slutet av januari rapporterade Helagotland om att fritidspersonal på en gotländsk skola av elever utsatts för olika typer av hot, våld och trakasserier. Situationen kom att bli så allvarlig att Kommunals huvudskyddsombud fattade beslut om att göra en så kallad 66A-anmälan gällande arbetsmiljön för personalen på fritidshemmet.

– Det är sparkar, slag, knip och glåpord bland annat. Det är medarbetare som utsatts för såna situationer dagligen, vilket gjort att man blivit allt sämre på att ta emot det och således mått dåligt av det, sade huvudskyddsombudet Andreas Persson Johansson då.

undefined
Kommunal är inte nöjda med de åtgärder som skolorna vidtagit, och har därför lämnat över ärendet till Arbetsmiljöverket.

En 66A-anmälan är en skriftlig förfrågan från ett skyddsombud där man med stöd av arbetsmiljölagen begär att arbetsgivaren vidtar åtgärder gällande arbetsmiljön. Denna anmälan, som gäller en skola på landsbygden, gjordes i december, och ungefär samtidigt gjorde Andreas Persson Johansson ytterligare en 66A-anmälan mot en skola i Visby. Även i det fallet hade fritidspersonal samt elevassistenter utsatts för hot, våld och trakasserier ”som var direkt riktade mot personal från elever i affekt”, som det står i anmälan.

Av anmälan framgår det inte mer specifikt vad personalen utsatts för, men enligt Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, är det ”motsvarande situationer” som på landsbygdsskolan.

undefined
Pia Malmros är ordförande för Kommunal på Gotland.

Rektorerna på de två skolorna har inkommit med svar om vilka åtgärder som vidtagits gällande arbetsmiljön, men Kommunals huvudskyddsombud har inte ansett att dessa svar varit tillräckliga. Därför har man nu valt att lämna över ärendena till Arbetsmiljöverket.

– Utifrån de handlingar och riskbedömningar som rektorerna inkommit med så hade vi önskat ett bättre underlag. Vi vill att de tittar mer på riskbedömningar och är mer konkreta kring medarbetarnas arbetsmiljö, och vi vill att de vidtar fler åtgärder med ett tydligt medarbetarperspektiv. Skolorna är bra på att fånga upp barnperspektivet, men inte alltid lika bra på att se till medarbetarna, säger Pia Malmros.

Hur vanligt ät det med 66A-anmälningar inom skolans värld här på Gotland?

– Vi har inte skrivit så många hittills, men med tiden har vi sett att det är ett viktigt verktyg för skyddsombud när man påtalar brister och inte får gehör från arbetsgivaren. Jag skulle tro att det troligtvis kommer att bli fler såna anmälningar om man inte kan nå fram till en förbättring med hjälp av dialog och samtal med arbetsgivaren.

Pia Malmros säger att Kommunals beslut att ta de aktuella ärendena vidare till Arbetsmiljöverket inte ska ses som att man underkänner skolans arbete.

– Skolorna har det tufft, det vet vi, och ibland finns inte resurserna för att hantera den här typen av problem. Det här är snarare ett sätt att uttrycka en vilja om att skolan ska få rätt resurser.

undefined
Huvudskyddsombudet har krävt att två gotländska skolor vidtag åtgärder efter att fritidspersonal och elevassistenter utsatts för hot, våld och trakasserier från elever.

Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra vad som händer. De kan välja att begära in fler uppgifter från rektorerna, och de kan även göra inspektioner på de aktuella skolorna. Om de därefter anser att skolorna inte vidtagit tillräckliga åtgärder kan de hota med någon form av sanktionsavgift eller annat föreläggande. I ett sådant fall får arbetsgivaren ett datum att förhålla sig till innan bristerna måste vara åtgärdade.

Helagotland pratade med rektorn för skolan på landsbygden i samband med artikeln i slutet av januari. Hen sade då att man var medvetna om att arbetsmiljön på skolan varit tuff, men att man jobbat med det.

– Jag upplever att vi kommit en bra bit på väg, men vi jobbar med människor och då händer det ibland saker, sade rektorn då.

Helagotland har även varit i kontakt med rektorn på Visbyskolan, hen har dock avböjt att ge några kommentarer.

Kommunal har inte velat gå in på huruvida det är en eller flera elever som legat bakom de situationer som föranlett anmälningarna. I handlingarna kopplade till anmälningarna kan man dock se att det åtminstone i fallet med skolan på landsbygden verkar handla om en elev. I skolans handlingsplan skriver man bland annat att det kommer att vara två resurspersoner kopplade till eleven, och att dessa ska gå på ett rullande schema där de byter av varandra efter två timmar.

Det står även att eleven ska äta i eget rum, samt att hen kommer att gå in och ut på rast tio minuter före och efter övriga elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!