Hur mår regionens ekonomi?
Under perioden januari-mars i år gick Region Gotland back 51 miljoner kronor. Prognosen för 2025 som helhet ligger för stunden på minus 79 miljoner kronor.
Ett vanligt år hade det varit ett extremt dåligt resultat, ändå tas siffrorna emot med viss lättnad på Visborg.
Anledningen? Region Gotland har ett par historiskt usla år bakom sig. 2024 slutade på hisnande minus 186 miljoner kronor. Mot den bakgrunden är årets prognos ett gott tecken, menar regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
– De här åren ... jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Jag tror att vi alla blivit smått utbrända av att behöva förhålla sig till det utgångsläget: Att alltid börja på minus. Nu rör vi oss äntligen i rätt riktning, säger hon.
Det ska tilläggas att prognosen är behäftad med stor osäkerhet. En stor del av underskottet förklaras av den senaste tidens turbulens på börsen, vilket lett till att det dagsaktuella värdet på regionens placeringar minskat.
Om man utgår från att dessa ökar i värde igen och räknar bort den faktorn landar man istället på minus 29 miljoner kronor vid årets slut.
Måste regionen dra åt svångremmen?
Regionens ekonomidirektör Ulrika Jansson säger att det prognostiserade underskottet ligger ”så nära noll” att man inte kommer att behöva införa några nya besparingsåtgärder.
– Men man kommer att behöva fortsätta med åtgärderna som man redan jobbar med, förtydligar hon.
Meit Fohlin hoppas nu på visst andrum för regionens verksamheter och anställda.
– Vi har haft effektiviseringar varje år sedan 2017. Det har varit ett hårt tryck på cheferna att få ner kostnaderna. Jag tror faktiskt inte verksamheterna pallar så mycket mer nu, säger hon.
Finns det några satsningar i majoritetens budget?
Majoritetens budgetförslag för 2026 landar på 75 miljoner kronor. Pengarna är huvudsakligen tänkta för pågående projekt, inte för stora reformpaket eller nya satsningar. Dit hör till exempel det fortsatta bygget av simhallen som ska ersätta Solbergabadet, så även de kostnader som är kopplade till den så kallade Havspaviljongen vid Visby lasarett.
Mot bakgrund av nationella riktlinjer avsätter man också pengar för avhopparverksamhet, som ska ge unga en väg ut ur kriminalitet.
Därtill vill man gå vidare med planerna på ungkulturhus i gamla Solbergabadet och avsätter följaktligen 1,5 miljoner kronor för projektering.
Besked om ny idrottshall och ridsportanläggning på Rävhagen i Visby dröjer dock. I budgetförslaget konstaterar man att ytterligare arbete krävs och skjuter därför planerna på framtiden.
I faktarutan längre ner kan du läsa mer om några av satsningarna i majoritetens budgetförslag.
– Det här är kanske inte den mest expansiva budget vi lagt, men den tar ansvar och värnar den gotländska välfärden, säger Meit Fohlin.
Kommer skatten att höjas?
Nej. I majoritetens budgetförslag lämnas skattesatsen oförändrad.