Efter köttskandalen: Anlitas som konsult

I början av året avslöjades det stora köttfusket med kopplingar till Gotland. Ägaren till Gothemsgårdens slakteri fortsätter nu inom livsmedelsbranschen – som konsult.

Gothemsgårdens slakteri i Gothem.

Gothemsgårdens slakteri i Gothem.

Foto: Dennis Pettersson

Gothemsgården2016-08-31 07:00

Livsmedelsföretaget Scandinavian Organics bestämde sig nyligen för att storsatsa tillsammans med en mattillverkare i Varberg, Matfabrikören. Med i satsningen är mannen bakom Gothemsgården Gotland AB.

– Man kan ju undra vilka i branschen som vill arbeta med den här personen, säger Daniel Selin, enhetschef för livsmedelskontroller på miljöförvaltningen Stockholm stad.

Det var bland andra Daniel Selin som i januari i år avslöjade det omfattande fusket med ursprungsmärkning, som kan ha pågått i flera års tid. Bara under sex veckor i slutet av 2015 sålde Gothemsgården och dess systerföretag Gotland K&D, enligt miljöförvaltningen, hela 23 ton utländskt kött märkt som svenskt kött till butiker runt om i landet. Tjänstemännen menar att det inte kan handla om misstag eller försumlighet.

– Vi är rätt säkra på att det utländska köttet har blivit "svenskt" där i lokalerna, sade Daniel Selin i en tidigare artikel.

Det pågår även en utredning mot Gothemsgården, nu försatt i konkurs, om misstänkt skattebrott.

Anita Kjellén, åklagaren som utreder det misstänkta livsmedelsfusket, säger att ingen är delgiven misstanke men att utredningen mot de två företagen pågår.

Men delägaren till Gothemsgården fortsätter alltså att verka inom livsmedelsbranschen. Scandinavian Organics, förädlar svenska ekologiska råvaror.

– Ja, han hjälpte oss med logistik. Men han är inte anställd av oss, säger Scandinavian Organics vd, Nils Wetterlind som uppger att mannen hyrts in som konsult.

Även på det halländska företaget Matfabrikören bekräftar man att Gothemsgårdens ägare är inblandad i satsningen.

– Han har varit här för att hjälpa till med logistikfrågor, säger vd, Micael Nilsson.

Scandinavian Organics samarbete med Matfabrikören går ut på att ta hand om råvaror som annars skulle ha kasserats, i det här fallet uttjänta värphöns, och tillverka maträtter av dem.

Daniel Selin på Stockholm stad frågar sig hur det är möjligt att Gothemsgårdens ägare fortfarande är kvar i branschen.

– Han är ju inte dömd för någonting och det finns ju inget som hindrar honom men förtroendet måste ju vara skadat.

LÄS MER: Branschen rasar: De har skadat Gotlands namn

Helagotland.se har förgäves sökt delägaren till Gothemsgården för kommentarer.

LÄS OCKSÅ: Gothemsgårdens slakteri på väg att säljas efter konkursen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om