När Gothemsgården försattes i konkurs i januari hade slakteriet redan varit till salu i knappt ett år – utan att någon köpare hittats.
Konkursen och det därpå uppdagade fusket med ekomärkt kött har inte underlättat en försäljning, trots att priset för slakteriet är så lågt satt som 2,5 miljoner kronor.
Nu finns det tänkbara köpare, bekräftar Erik Andreasson som biträder konkursförvaltaren Jonas Premfors.
– Jag har varit i löpande kontakt med mäklaren. Det finns intressenter och jag hoppas på att vi kan slutföra en försäljning i höst, säger han utan att nämna vilket belopp som är aktuellt.
Så länge slakteriet är osålt kan konkursen inte avslutas. I bouppteckningen redovisades skulder på över 13 miljoner kronor. Efter det har ytterligare fordringar tillkommit, men inte på några större belopp.
I bouppteckningen var bristen 11,7 miljoner kronor. Den största tillgången i konkursen är slakteriet.
– Kan vi sälja slakteriet räknar jag med att konkursen kan vara avslutad före årsskiftet. Det finns dock ingen bortre gräns, en konkurs kan hålla på länge, säger Erik Andreasson och påpekar att konkurser av Gothemsgårdens storlek brukar ta cirka ett till två år.
Fusket med felmärkt kött har gjort att Skatteverket fått upp ögonen för Gothemsgården. Nu utreds bolaget även för skattebrott. Både konkursförvaltaren och Stockholms miljöförvaltning samarbetar med Skatteverket.
Daniel Selin, chef för Stockholms miljöförvaltning, är glad över att Skatteverket utreder bolaget. Han är besviken över att åklagaren inte vill driva köttfusket som ett bedrägeriärende, utan endast utreder misstanke om livsmedelsbrott.
– Det är en nedgradering. Brott mot livsmedelslagen har en straffskala jämförbar med snatteri, säger han och påpekar att livsmedelsbrott även har en mycket kort preskriptionstid (två år).
Kort efter det att skandalen uppdagats tillsatte regeringen en utredning för att se om det är möjligt att införa fängelse i straffskalan för livsmedelsbrott. Det tycker Daniel Selin är bra.
– Det måste bli mer kännbara straff än att bara få skämmas i pressen, säger han.
Efter det att fusket med ekomärkt kött uppdagades i början av året har Stockholms miljöförvaltning inte handlagt några liknande fall. Men Daniel Selin har noterat annat som får honom att misstänka att flera företag fuskat med märkningen.
– Under våren uppstod en brist på ekologiskt kött. Flera företag och restauranger hade svårt att få leveranser. Det tyder på att fler fuskat. Vi kommer att fortsätta att leta, säger Daniel Selin.