Restaurang Carlssons har kommit att bli något av en institution på Fårö. Erland och Lilian Carlsson öppnade alltså en kiosk på gården med namnet Carlsson redan 1958.
Under åren som följde byggdes den lilla kiosken ut i etapper, och med det kom även verksamheten att växa under decennierna.
– Först blev kiosken till en pub dit fåröborna gick och tog en öl. Sedan byggdes huset på lite till och blev ett kafé. Då stod mormor där och bakade bullar till bland andra Ingmar Bergman och Olof Palme, säger Peter Sjöholm, barnbarn till Erland och Lilian och den som i dag äger fastigheten på Sudersand där Carlssons ligger.
Carlssons har även hunnit med att vara a lá carte-restaurang, men de senaste decennierna är det främst vedugnsbakad pizza som stått på menyn. I perioder har ägarfamiljen arrenderat ut restaurangen, och de senaste fyra somrarna har Julia och Anneli Falk drivit verksamheten. Efter sommaren 2024 meddelade de dock att valt att ”lämna tillbaka” sitt arrendeavtal.
– Både jag och min mamma jobbar heltid i Stockholm under resten av året, så det här är något vi har gjort på vår semester. Jag har också två små barn, och vi känner att tiden är inne för att få lite ledigt på somrarna, motiverade Julia Falk beslutet för Helagotland förra hösten.
När det nu närmar sig en ny sommar står det klart att det inte kommer någon ny arrendator till Carlssons i sommar.
– Det kommer att bli jag själv och min sambo Petra som driver restaurangen i sommar. Vi har haft hand om driften under ett flertal somrar tidigare, och vi ser fram emot att göra det igen.
Hur känns det att återigen kliva in och tar över familjeföretaget?
– Det känns verkligen jättebra att restaurangen kommer fortsätta att drivas som Carlssons. Det känns kul, och vi har fått ihop ett riktigt bra gäng i personalen, så jag tror att det blir en rolig sommar.
Peter Sjöholm berättar att den som besöker Carlssons i sommar kommer att känna igen sig från tidigare år.
– Det blir mestadels vedugnsbakad pizza på menyn, och utöver det lite enklare rätter. Det som blir nytt för i år är att vi kommer att öppna baksidan av restaurangen. Där är tanken att det ska bli lite mer lounge-känsla där man kan ta ett glas vin och lite tilltugg.
Restaurang Carlssons har haft helgöppet under juni, och från midsommar till augusti kommer man att ”köra för fullt”, som Peter Sjöholm uttrycker det.