Huset på Sudersand där Restaurang Carlssons bedriver sin verksamhet har tidigare huserat bland annat bed & breakfast, rökeri och kafé, men sedan 15-20 år tillbaka har det varit restaurangverksamhet i byggnaden. De senaste fyra somrarna är det Anneli och Julia Falk, mor och dotter, som drivit Carlssons, som det oftast kort och gott kallas.
2024 blev dock den sista sommaren, vilket duon nyligen gick ut med i sociala medier. För Helagotland berättar Julia Falk att det främst är brist på tid som gör att man väljer att "lämna tillbaka" sitt arrendeavtal.
– Både jag och min mamma jobbar heltid i Stockholm under resten av året, så det här är något vi har gjort på vår semester. Jag har också två små barn, och vi känner att tiden är inne för att få lite ledigt på somrarna, säger hon.
Hon beskriver det som att "allt föll på plats" under den gångna sommaren, och att de därför känner att de gjort sitt.
– Nu är det nästa persons tur att skapa något nytt där.
Hur kändes det att fatta det beslutet då?
– Det kändes jättevemodigt, och det var på ett sätt en sorg. Vi älskar gården, vi älskar restaurangen och vi älskar Fårö, så det kommer att bli jättetomt när det närmar sig nästa sommarsäsong. Mina barn är i princip uppväxta på den där gården, så det kommer att bli en stor saknad.
Julia berättar att det har skapat en stor gemenskap att driva restaurangen som ett familjeföretag, där barnen, 2 och 6 år gamla, exempelvis fått hjälpa till att servera.
– Just gemenskapen har nog varit det bästa tillsammans med hur många som tyckt om att komma till oss och äta. Det är den största glädjen att det känns som att gästerna har sett på oss hur mycket vi tyckt om att göra det här.
Julia Falk berättar att de även kommande somrar kommer att återvända till Fårö, men då endast som besökare.
– Definitivt. Mamma har alltid tagit med oss till Fårö när vi var unga, så jag är i princip uppväxt på ön. Vi kommer sannolikt vara på Fårö en större del av sommaren redan nästa år, och förhoppningsvis kan vi då gå och äta på Carlssons som vanliga gäster.
Helagotland har utan framgång sökt fastighetsägaren för att ställa frågor om restaurangens framtid.