Varför heter de gotlÀndska krogarna som de gör?

Kapten Grogg, Bad Wolf och Kutens bensin Àr bara nÄgra av de mer eller mindre fantasifulla namn pÄ öns krogar. Men varför heter de som de gör? Helagotland har tagit reda pÄ svaret!

Helagotland har tagit reda pÄ hur 20 olika krogar runt om pÄ Gotland har fÄtt sina namn.

Helagotland har tagit reda pÄ hur 20 olika krogar runt om pÄ Gotland har fÄtt sina namn.

Foto: Montage (Rolf Jönsson/Emil Lundberg/Hanna Davidsson/Fredrik Sandberg (TT))

Gotland2024-07-11 05:30

Guldkaggen, Burgsvik

Enligt Robin Waernquist, som driver Guldkaggen tillsammans med sambon Ellen Blomqvist och stjÀrnkocken Danyel Couet, kommer namnet Guldkaggen frÄn en gammal sÀgen.

– Det jag har fĂ„tt berĂ€ttat för mig Ă€r att nĂ„gon gĂ„ng ska det ha stulits en eller tvĂ„ kaggar guld dĂ€rifrĂ„n. Lokalen har ju anor frĂ„n 1600-talet och dĂ„ var det hamnmagasin. Jag har inte aning om det stĂ€mmer att det stulits guld dĂ€rifrĂ„n, men sĂ„ gĂ„r sĂ€gnen, sĂ€ger han. 

undefined
Guldkaggen har namngetts efter en guldstöld dÀrifrÄn, enligt en gotlÀndsk sÀgen.

Gula Hönan och Kapten Grogg, Ronehamn

– Namnet pĂ„ pensionatet Gula Hönan kommer frĂ„n den danspaviljong som fram till 1950-talet, dĂ„ den ironiskt nog blev ett hönshus, lĂ„g nĂ€stgĂ„rds, berĂ€ttar Josefin Qwiberg, vars familj Ă€ger Gula Hönan.

I Kapten Groggs lokaler lÄg tidigare Café Koggen. Vid nyöppningen och Àven omdöpningen av hamnkrogen kom familjens farfarsfar pÄ tal som gav inspiration till namnbytet.

– Han var lite teaterapa och spelade vid ett tillfĂ€lle den dĂ„tida seriefiguren Kapten Grogg i en revy. Han kom dĂ€refter att kallas Pelle Groggen och nĂ€r krogen skulle startas döptes den efter honom. Han hette egentligen Karl Martin Enderborg, sĂ€ger Josefin Qwiberg.

undefined
Gula hönan har fÄtt sitt namn frÄn en danspaviljong som senare blev hönshus.

Bruna Dörren, Ljugarn

Mattias Nordberg, som Àr en del av de kompisfamiljer som drivit Bruna Dörren de senaste Ätta somrarna, berÀttar att förklaringen till verkamhetens namn Àr tÀmligen enkel.

– Det hĂ€r Ă€r ju en gammal lagerlokal eller lada, och den köptes av Frej HĂ€glund under tidigt 1970-tal. Det Ă€r han som skapat namnet, och jag antar att det kommer frĂ„n att det finns en brun frontdörr. SĂ„ fantasifullt Ă€r det, sĂ€ger han. 

Det Àr inte svÄrare Àn sÄ alltsÄ?

– Nej, det Ă€r ju inte det. Det Ă€r en stor brun dörr man gĂ„r in genom nĂ€r man gĂ„r in i lokalen. Det har hetat samma sak i nĂ€stan 55 Ă„r nu.

undefined
Bruna Dörren i Ljugarn har fÄtt sitt namn frÄn den bruna dörr som leder in i lokalen.

Surfers, Visby

Surfers har som man misstÀnker fÄtt sitt namn frÄn surfing, dÄ det för 20 Är sedan lÄg en bar med surf-tema dÀr. Men vad surfing och det sichuanesiska köket har gemensamt Àr frÄgan vi stÀller till Jonathan Bergström, som Àger Surfers tillsammans med Mymlan Isenborg.

– BĂ„de jag och Mymlan jobbade pĂ„ baren och nĂ€r vi tvĂ„ skulle ta över stĂ€llet var det sĂ„ förknippat med namnet att det inte fanns nĂ„gon anledning för oss att byta. Sen var det ju konstigt att öppna restaurang med mat frĂ„n Sichuan och samtidigt heta Surfers, men det fick vara kvar Ă€ndĂ„, sĂ€ger han. 

undefined
Ägarna Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg (ej med pĂ„ bild) bytte ut surf mot det sichuanesiska köket, men behöll namnet Surfers.

Ebbas 2.0, FÄrö

Helagotland fĂ„r tag pĂ„ Magnus Östensson, som grundade FĂ„rö-restaurangen 2004, och stĂ€ller den givna frĂ„gan: Vem Ă€r egentligen Ebba?

– Ebba finns faktiskt inte. Eftersom skinn- och souvenirbutiken Ebbes fanns hĂ€r sedan innan sĂ„ var Ebbas mer ett gulligt projektnamn jag anvĂ€nde nĂ€r jag byggde restaurangen tio meter frĂ„n Ebbes. NĂ€r restaurangen vĂ€l var klar sĂ„ kom jag inte pĂ„ nĂ„got bĂ€ttre, sĂ„ dĂ„ fick det bli det namnet. 

Numera heter restaurangen Ebbas 2.0, detta med anledning av att Magnus Östensson under nĂ„gra Ă„r arrenderade ut verksamheten men nu har Ă„tervĂ€nt.

– Det Ă€r en uppdaterad variant helt enkelt, sĂ€ger han. 

undefined
Vem Ă€r Ebba? Den frĂ„gan svarar Magnus Östensson pĂ„, som Ă€ger Ebbas 2.0 pĂ„ FĂ„rö.

Joda, Visby

– Joda Ă€r en ordlek och en sammanslagning av de första bokstĂ€verna i Johnson och Dahlbom. Det var min pappa som kom pĂ„ det, sĂ€ger Johanna Dahlbom, som grundade Joda tillsammans med Christopher Johnson.

Jag kan tÀnka mig att mÄnga genom Ären tÀnkt att Joda Àr nÄgot dialektalt, men det Àr alltsÄ bara en hopslagning av era efternamn?

– Ja, men det Ă€r klart att det Ă€ven passar bra att man ju sĂ€ger joda pĂ„ gotlĂ€ndska nĂ€r man svarar pĂ„ alla frĂ„gor. 

Johanna Dahlbom och Christopher Johnson sÄlde Joda i början av 2024.

undefined
Christopher Johnsson och Johanna Dahlbom drev under mÄnga Är Joda i Visby hamn. Namnet Àr en sammanslagning av de första bokstÀverna i deras efternamn.

GrÄ GÄsen, Burgsvik

MĂ„nga har nog undrat varför GrĂ„ GĂ„sen heter just det, nĂ€r sjĂ€lva stĂ€llet Ă€r lĂ„ngtifrĂ„n grĂ„tt. Det har Ägaren Cecilia Westerholm Beer svar pĂ„ som berĂ€ttar att namnet strĂ€cker sig lĂ„ngt bak i tiden och har kopplingar till Öja kyrka.

– Den version jag har hört Ă€r att kyrkan kallats Gra Gasi för att den ser ut som en gĂ„s som strĂ€cker upp sin nĂ€bb mot skyn och vill bli matad. Det gav Ă€ven namn till vĂ„rt GrĂ„ GĂ„sen. Men dĂ€remellan har stĂ€llet haft mĂ„nga andra namn, som Villa Botvide och restaurangen har kallats Bot & BĂ€ttring vilket Ă€r ett av mina favoritnamn, sĂ€ger Ă€garen Cecilia Westerholm Beer. 

Det var för 15 Ă„r sedan som de förra Ă€garna startade en namninsamling dĂ€r förslaget kom om att ta tillbaka GrĂ„ GĂ„sen som namn, vilket de nappade pĂ„. 

– Flera har tyckt att det Ă€r ett trĂ„kigt namn, men ett namn blir ju vad man fyller det med för innehĂ„ll. GrĂ„ GĂ„sen som namn har blivit sĂ„ förknippat med det hĂ€r stĂ€llet och jag personligen Ă€lskar namnet och tycker att det Ă€r fint, sĂ€ger hon. 

undefined
GrĂ„ GĂ„sen har fĂ„tt sitt namn efter Öja kyrka som mĂ„nga tyckte till utseendet liknade en grĂ„ gĂ„s som ville bli matad.

Black Sheep Arms, Visby

Nuvarande Ă€gare Zandra Munslow berĂ€ttar att namnet Black Sheep Arms sattes av grundaren Nigel Bell, som sĂ„lde verksamheten till Zandra Ă„r 2018. 

– Namnet kommer frĂ„n att Nigel helt enkelt tyckte att han var familjens svarta fĂ„r, sĂ€ger Zandra Munslow.

Det hÀr tyckte vi krÀvde en lite mer detaljerad förklaring, sÄ vi slog nu 63-Ärige Nigel Bell en signal. Engelsmannen bor fortfarande kvar pÄ Gotland, och han bekrÀftar att han i ungdomen kÀnde sig som sin familjs svarta fÄr.

– DĂ€r jag kommer ifrĂ„n sĂ„ förvĂ€ntar sig förĂ€ldrar att unga ska plugga och skaffa bra jobb. Jag dĂ€remot var en "dropout" och en besvikelse för mina förĂ€ldrar. Jag gillade att trĂ€ffa kompisar, att trĂ€ffa tjejer och att dricka vin. Jag uppfyllde inte min potential, och min familj tyckte nog att jag var familjens svarta fĂ„r. Jag hade dock vĂ€ldigt roligt, sĂ€ger han.

Nigel berÀttar att han istÀllet för att plugga under flera Är reste runt i vÀrlden, och Àven bosatte sig utomlands. Lite senare i livet flyttade han hem och tog jobb i familjeföretaget, men det gick inte alls som varken Nigel eller hans förÀldrar tÀnkt sig.

– Vi hade ett företag inom textilimport, men jag kunde inte jobba med min pappa eller bror, sĂ„ jag slutade efter bara 15 mĂ„nader. DĂ„ kom det dĂ€r med att vara familjens svarta fĂ„r upp igen.

NÄgra Är senare gick flyttlasset till Gotland, dÀr han öppnade en pub pÄ S:t Hansgatan som med anledning av hans bakgrund alltsÄ fick namnet Black Sheep Arms.

– Det Ă€r ett perfekt namn, hundra procent. Och jag ska vara tydlig med att sĂ€ga att min familj Ă€lskade mig, och nĂ€r mina förĂ€ldrar, som tyvĂ€rr gĂ„tt bort nu, kom hit till Gotland och sĂ„g puben sĂ„ Ă€lskade de den verkligen. 

Zandra Munslow tycker att namnet fortfarande passar bra, dÄ Àven hon periodvis kÀnt sig som sin familjs svarta fÄr.

– Vi Ă€r tre systrar i min familj. De tvĂ„ andra skaffade sig universitetsutbildningar, och den ena Ă€r i dag prĂ€st medan den andra Ă€r rektor. Samtidigt som de pluggade var jag ute och reste och bodde i en massa olika lĂ€nder. Jag skaffade mig aldrig nĂ„gon universitetsutbildning, men i dag Ă€r jag istĂ€llet lycklig Ă€gare till Black Sheep Arms. 

undefined
Zandra Munslow berÀttar att Black Sheep Arms namngavs av den tidigare Àgaren Nigel Bell. Han gav puben sitt namn dÄ han sjÀlv var sin familjs svarta fÄr i ungdomen.
undefined
Nigel Bell, krögare och grundare av Black Sheep Arms.

Bakfickan, Visby

Krögaren Kjell Nordberg drev tillsammans med en kollega en fisk- och skaldjursrestaurang pĂ„ Östercentrum tidigt 90-tal, i nuvarande LĂ€nsförsĂ€kringars lokaler. Under samma tid hade Kjells pappa en antikhandel dĂ€r Bakfickan numera huserar. Det var först nĂ€r man började renovera lokalen som den fick ett annat syfte.

– DĂ„ kom de pĂ„ namnet och att den gamla antikhandeln skulle vara en bakficka till restaurangen pĂ„ Östercentrum. NĂ€r den senare hamnade i konkurs, blev Bakfickan sin egen, sĂ€ger Malin Bergström som i dag Ă€ger krogen tillsammans Gustaf Kristiansson och Christoffer Forsgren. 

undefined
FrÄn början var det tÀnkt att Bakfickan pÄ Stora torget skulle vara just en bakficka till den första restaurangen. Men nÀr den hamnade i konkurs, fick Bakfickan stÄ i centrum.

Kutens Bensin och Creperi Tati, FÄrö

För Thomas "Kuten" Lindholm, Ă€gare till Kutens bensin och CrĂȘperie Tati, var det hans smeknamn som skulle ge namnet till den tidigare bensinmacken. Men vad som gav honom namnet frĂ„n första början, verkar ha med hans jĂ€mtlĂ€ndska blod att göra.

– NĂ€r jag var liten drömde jag om att vara en hĂ€st och jag sprang runt hela dagarna. DĂ„ sa folk att "nu Ă€r han ute och kutar igen den kutar-jĂ€veln". PĂ„ Gotland betyder ordet nĂ„got annat, nĂ€mligen sĂ€lunge. SĂ„ dĂ„ fick det en dubbel betydelse. Sen har jag alltid Ă€lskat doften av bensin och dĂ„ det tidigare varit en bensinmack, fick det bli Kutens Bensin, sĂ€ger Thomas Lindholm. 

undefined
Thomas Liljeholm kutade fram hela sin barndom och kom dĂ€rför att kallas Kuten. Eftersom han ocksĂ„ Ă€lskade doften av bensin fick det bli just namnet – Kutens Bensin.

Bageriet, Visby

Ellen Kanellos, som driver Bageriet, berÀttar att bakgrunden till namnet inte Àr speciellt förvÄnande.

– Sjukt nog sĂ„ var det ett bageri hĂ€r innan det blev restaurang. Tokigt va?, sĂ€ger hon med ett skratt

Hon berÀttar Àven att lokalen inhyst ett slakteri Ànnu lÀngre tillbaka i tiden, och att kaklet i restaurangen Àr kvar sedan den tiden.

Men det Àr inte aktuellt att byta namn till Slakteriet istÀllet dÄ?

– Nej, det Ă€r nog lite för sent för det. Jag ville döpa det till Vasilis ett tag (efter Ellens pappa Vasilis Kanellos, reds anm), men sedan tĂ€nkte jag att det kanske blir för konstigt. Det fĂ„r vara Bageriet helt enkelt.

undefined
Bageriet har kort och gott fÄtt sitt namn pÄ grund av att det tidigare legat ett bageri i lokalen.

Nunnan, Visby

Namnet pÄ den lÄnglivade krogen pÄ Stora torget kommer frÄn att sjÀlva fastigheten dÀr den ligger heter Nunnan 1. Enligt Àgaren Vasilis Kanellos har kvarteret fÄtt sitt namn av att det en gÄng i tiden lÄg ett nunnekloster pÄ platsen.

– DĂ€r bodde nunnor som hjĂ€lpte till med olika jobb i S:ta Karins ruin pĂ„ Franciskanernas tid kring 1200- och 1300-talen, berĂ€ttar han. 

undefined
Vasilis Kanellos Àger och driver Nunnan vid Stora torget i Visby.

KrusmyntagÄrden

Lena Blomqvist, som drev KrusmyntagÄrden i 36 Är:

– Det var ju Ingeborg LingegĂ„rd som anlade örtagĂ„rden dĂ€rute mellan 1969 och 1971. Hon tyckte vĂ€ldigt mycket om den gotlĂ€ndska krusmyntan, vilket Ă€r en specifik myntasort. DĂ€rför döpte hon stĂ€llet till KrusmyntagĂ„rden. 

Lena Blomqvist sĂ„lde KrusmyntagĂ„rden 2017. 

undefined
Lena Blomqvist drev KrusmyntagÄrden i 36 Är innan hon 2017 sÄlde verksamheten.

Bad Wolf BBQ, Visby

Vanessa Svensson driver restaurangen tillsammans med sin man Erik. Hon berĂ€ttar att namnet kommer frĂ„n en tĂ€vling som arrangerades nĂ€r restaurangen skulle öppna. 

– Vi hade en tĂ€vling dĂ€r gĂ€sterna fick komma med förslag, och just Bad Wolf tyckte vi passade bra dĂ„ det hade sĂ„ mĂ„nga olika betydelser för oss. De som kom med det vinnande förslaget fick förresten Ă€ta en gratis middag under öppningskvĂ€llen, sĂ€ger hon.

Vanessa nÀmner bland annat sagan om De tre smÄ grisarna och deras nemesis Stora stygga vargen. Eftersom restaurangen serverar mycket flÀskkött sÄ finns en bra koppling dÀr, sÀger hon.

– I övrigt sĂ„ finns kopplingar till Fenrisulven i nordisk mytologi, samt till tv-serien Dr Who som jag tycker vĂ€ldigt mycket om. Namnet Bad Wolf passade helt enkelt bra med den blandning av svenskt och amerikanskt som vi vill uppnĂ„. 

undefined
Vanessa och Erik Svensson driver Bad Wolf BBQ pÄ Adelsgatan i Visby.

Bror San, Visby

NÀr Robin Ingelse som drev och byggde upp Krönet under flera Är, skulle öppna ny krog pÄ Adelsgatan var systerkrogen inspirationen till det nya namnet.

– Det testades fram och tillbaka med olika ord, till slut kom man fram till att eftersom det var "brorskrogen" till Krönet och San som betyder skĂ„l, blev det Bror San, sĂ€ger Tilda Sundström, som arbetar pĂ„ stĂ€llet.

undefined
Bror San, som ligger pÄ Adelsgatan i Visby, var till en början en systerkrog, eller ja, brorskrog, till Krönet. Ordet san betyder skÄl, och efter en del bollande fram och tillbaka fastslogs namnet Bror San.

Eden Tapas & Bar, Visby

I byggnaden dĂ€r restaurang Eden ligger finns en lĂ„ng historia som tar sig tillbaka flera sekel. Under byggnaden som kallas Ryska gĂ„rden hittade man 1971 ruiner efter det som varit en rysk kyrka. I dag kan man besöka platsen och bland annat se en inglasad grav som tros vara frĂ„n 1200- eller 1300-talet. 

Men var namnet Eden kommer ifrĂ„n Ă€r frĂ„gan, kan det anspela nĂ„got pĂ„ Edens TrĂ€dgĂ„rd Ă€r frĂ„gan vi stĂ€ller till Fanny Johansson och Ebba Larsson som arbetar pĂ„ stĂ€llet. 

– Det Ă€r faktiskt ett av Ă€garnas systerbarn som heter Eden, som gav namnet till restaurangen, berĂ€ttar de.

undefined
Fanny Johansson och Ebba Larsson berÀttar att restaurang Eden Àr döpt efter en av Àgarnas systerdotter med samma namn.

Carlssons Restaurang, FÄrö

Vem Àr denne Carlsson som namngivit restaurangen som ligger pÄ Sudersand pÄ FÄrö? Julia Falk, som drivit verksamheten de senaste fyra Ären, har svaret.

– Familjen som Ă€ger den hĂ€r gĂ„rden, alltsĂ„ hela fastigheten, heter Carlsson. Den senaste med just efternamnet Carlsson hette Ethel Carlsson, men hon gick bort för nĂ„gra Ă„r sedan. Nu Ă€r det hennes son som Ă€ger allting. Han heter sjĂ€lv Sjöholm i efternamn, men han Ă€r en del av Carlsson-slĂ€kten. De har Ă€gt den hĂ€r fastigheten sedan 1956, sĂ€ger hon.

Julia Falk berĂ€ttar att det tidigare bland annat drivit bed & breakfast, rökeri och kafĂ© i lokalerna, men att det de senaste 15-20 Ă„ren varit restaurang. 

– Min förhoppning Ă€r att restaurangen kommer att heta Carlssons i all framtid, avslutar hon med ett skratt. 

Mille Lire, Visby

Direkt översatt betyder Mille Lire “tusen lire”, som Ă€r Italiens valuta. Men namnet pĂ„ restaurangen kommer frĂ„n en speciell hĂ€ndelse i Ă€garen Riccardo Bandellis barndom. 

– Jag fick en "mille lire" av min mamma för att köpa en pizzaslice som liten grabb efter det att man slutat skolan. NĂ€r jag kom ut frĂ„n restaurangen var jag kung bland mina vĂ€nner, sa Riccardo Bandelli i en tidigare artikel.

undefined
Namnet Mille Lire kommer frÄn en lustig historia frÄn Àgaren Riccardo Bandellis barndom.

Et Yok, Visby

– Det Ă€r ett turkiskt namn som betyder “inget kött”, dĂ„ vi tidigare serverade vegansk mat. Nu serverar vi glass, men namnet passar ju fortfarande, sĂ€ger Ă€garen Sebahattin Hocaoğlu

undefined
"Det Ă€r ett turkiskt namn som betyder “inget kött”, dĂ„ vi tidigare serverade vegansk mat", sĂ€ger Ă€garen Sebahattin Hocaoğlu om namnet Et Yok.

Shawarma Bar, Visby

– Shawarma Ă€r och betyder ett roterande grillkoncept som kommer frĂ„n mellanöstern. Det görs pĂ„ ett annat sĂ€tt, med annat kött och andra kryddor Ă€n om man jĂ€mför med kebab, berĂ€ttar Shawarma bars Ă€gare Patrik Choufani.

undefined
Patrick Choufani och kocken Gio pÄ Shawarma bar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!