Många sörjer onsdagens besked om att Eskelunds hembageri i Visby går i graven efter 137 år. Brödhyllor i varenda matbutik på Gotland kommer runt årsskiftet att gapa tomma, åtminstone på bröd från Eskelunds. För bageriets vd Håkan Jakobsson var beslutet om nedläggning tungt att ta, likaså att informera sina anställda.
– Det är tomt, det är sorgligt och vi har gråtit tillsammans. Men de flesta förstår och kommer att kavla upp ärmarna för att gå igenom den här sorgeprocessen, och sedan finns det ju en sol nästa dag. Vi gjorde så här för att det ska finnas tid och en möjlighet för de anställda att hitta nya jobb och komma ut hela på andra sidan, säger han.
Under torsdagen hyllades Håkan Jakobsson bland annat av Coop Gotlands vd Carl-Johan Stålhammar som sade att det är hedervärt och imponerande att bromsa i tid och inte fortsätta driva det förlustdrabbade bageriet mot konkurs.
LÄS ÄVEN: Eskelunds försvinner – "Blev väldigt bestört"
Håkan Jakobsson menar att de främsta orsakerna till den bristande lönsamheten i Eskelunds är att konkurrensen hårdnat rejält de senaste tio åren, från bake-off-produkter och att matbutiker både på Gotland och fastlandet i större utsträckning bakar sitt eget bröd. Ungefär en tredjedel av allt bröd som Eskelunds bakar skickas till fastlandet, till huvudleverantörerna Ica och Fazer som i sin tur säljer brödet vidare till fastlandsbutiker. På Gotland levererar Eskelunds i egen regi till samtliga matbutiker och man har också ett stort avtal med Region Gotland.
– För tio år sedan hade vi en lika stor omsättning på Gotland som vi i dag har med både Gotland och fastlandet, så de här 37 procenten som vi minskat med har försvunnit till bake-off och prispressat vitt bröd, säger Håkan Jakobsson.
De senaste åren har Eskelunds arbetat hårt med marknadsföring. Men med facit i hand har varken nya brödsorter, radioreklam, en tydligare profil i butikerna eller Håkans eget ansikte på brödpåsarna hjälpt verksamheten framåt.
– Nej, vi tappade en miljon i försäljning på Gotland bara under förra året, och det hade jag inte räknat med. Tvärtom räknade jag med att vi skulle öka, eftersom vi för två år sedan sa att vi skulle göra alla de här satsningarna med att göra om allting. Vi ville synas i havet av bröd för att göra det tydligare för kunderna att kunna köpa lokalt.
Håkan Jakobsson har i dagsläget inga planer på vad han ska hitta på efter att verksamheten lagts ned.
– Nej, det har jag inte. Jag fokuserar på medarbetarna just nu, vi ska ha möte med facket och anmäla till Arbetsförmedlingen.
Finns det någon tanke om att ha kvar någon liten småskalig produktion av till exempel Gotlandslimpa?
– Nej. För när vi har modellerat och räknat så finns det kvar ett investeringsbehov på maskiner om fyra miljoner kronor de närmsta fem åren, och ska man kunna investera i de maskinerna så det krävs det en viss produktionsvolym för att kunna betala av lån. Helst ska man ju ha en vinst att kunna sätta in också, och tyvärr finns inte den i dag, förklarar Håkan Jakobsson.