Under onsdagen kom beskedet att Eskelunds hembageri går i graven, och Gotlands sista leveransbageri försvinner därmed från marknaden. Många gotlänningar har en nära relation med många av de bröd som bakats av Eskelunds, och som finns i varenda matbutik på ön. För att undvika en konkurs och för att göra situationen lättare för de 23 anställda tog bageriets vd Håkan Jakobsson beslutet att lägga ned. På onsdagen varslades personalen och enligt Håkan Jakobsson väntas hela bageriet ha avvecklat sin verksamhet senast vid årsskiftet.
Näringslivet på Gotland sörjer att ett av öns äldsta familjeföretag inom livsmedelssektorn nu försvinner. För många kom beskedet som en bomb, men en del visste också om att Eskelunds drogs med stora ekonomiska utmaningar.
Coop Gotland är en av bageriets största kunder på Gotland, och vd:n Carl-Johan Stålhammar sörjer att bageriet nu försvinner.
– Det är givetvis jättetråkigt och tragiskt. Håkan och hans personal är fantastiska människor allihop, så det är självklart tråkigt för oss alla. Jag tycker också Håkan är en hedersman som väljer att göra som han gör, att inte fortsätta kriga på och driva bolaget i konkurs utan att driva på ett sunt sätt och kunna meddela personalen i tid och avveckla det hela. Det är imponerande skulle jag säga.
Håkan Jakobsson sade under onsdagen att en av de stora orsakerna till bageriets minskade intäkter är att fler butiker börjat baka brödet själva. Coop på Gotland har inget eget bageri, med däremot säljer man en del bake-off-produkter.
– Vi bakar inte limpor själva utan har bake-off på baguetter, frallor och bakverk. Vad det gäller annat bröd så är Eskelunds en av ett par leverantörer hos oss. Vi har valt att fokusera på Eskelunds bröd eftersom det är det kunderna vill ha, och nu blir jag mest bekymrad över att det gotländska brödet inte kommer att finnas längre, säger Carl-Johan Stålhammar.
Öns största butik Ica Maxi är enligt de själva också Eskelunds enskilt största kund. Vd:n för Maxi, Moa Lilja, blev också ledsen över beskedet om Eskelunds nedläggning.
– Jättetråkigt. Eskelunds är ju en del av Gotlands handelshistoria, det har funnits länge och är ett starkt varumärke. För oss som är en stor leverantör kommer det bli ett stort hål i vårt erbjudande till våra kunder. Det här är tråkigt för hela Gotland, för just nu är ju Eskelunds den enda leverantören till matbrödshyllorna på ön, och nu har vi inget att fylla det utrymmet med, säger hon.
Håkan Jakobsson anger bake-off och butiksbagerier som ett av de främsta skälen till nedläggningen, och just Ica Maxi i Visby har ett stort bageri där man bakar sitt eget bröd. På frågan om hur vd Moa Lilja ser på det svarar hon:
– Vi har haft eget bageri sedan vi öppnade butiken, det är en del av Maxi-konceptet. Vi bakar allt från grunden med utbildade bagare, och det är något vi satsar på. Konkurrensen hårdnar också i branschen, i dag är det betydligt lättare att starta ett bake-off-bageri och sälja fryst bröd som färskt. Trenderna för bröd de senaste åren har förändrats och trots att Eskelunds har varit väldigt duktiga på att anpassa sig efter trender och efterfrågan så visar det hur svårt det är.
Moa Liljas pappa Paul "Dino" Larsson vill inte uttala sig om Eskelunds nedläggning i egenskap av mångårig Ica-handlare på ön, men däremot som ordförande i Tillväxt Gotland, understryker han.
– Vi har väldigt få genuina familjeföretag på den här ön, och Eskelunds är ett av Gotlands absolut äldsta företag. Bara det är jätte-jättetråkigt. Jag blev först väldigt bestört när jag läste beskedet. Vi har ett enda leveransbageri på den här ön och jag tycker de har gjort ett fantastiskt jobb när man pratar om produktutveckling och hittat på nya produkter. De har jobbat som tusan för att anpassa sig efter de nya tiderna, och de nya tiderna har inneburit att många butiker går till bakeoff.
Paul "Dino" Larsson konstaterar att konsekvenserna av bake-off är anledningen till att så många leveransbagerier försvann på kort tid.
– För bara några år sedan hade Gotland i alla fall tre leveransbagerier som jag kommer ihåg, säkert fler. Det var Eskelunds, Västerhejdebagarn, Suderbagarn och Hedengrahns. Undan för undan har de lagt ner eller försvunnit, och Eskelunds har stått ensamt kvar.
Paul "Dino" Larsson understryker också i skuggan av den torra sommaren hur sårbar öns lokala livsmedelstillverkning är.
– I ljuset av sommaren med foderbrist och eldningsförbud blir det ännu tydligare hur sårbart det lokala är i en global marknad, vilket innebär att många av våra bönder och producenter har det otroligt tufft. För butiker och konsumenter blir det då oerhört viktigt att köpa lokalproducerat.