”Nu måste ansvariga reagera – ska boende vara försökskaniner”

I brunnar vid Hästnäs visar det sig nu att vattnet är förorenat av bly. Det är inte ett dugg överraskande, efter att rester från cementfabriken i Slite frästs ner i vägen intill. 

Den aktuella vägen vid Hästnäs. ”Vad är det regionen väntar på - att skadan ska bli större? Inget talar väl just nu för att miljöförstöringen ska upphöra av sig själv. Sjuk sak dör inte",  skriver Gotlänningens ledarskribent.

Den aktuella vägen vid Hästnäs. ”Vad är det regionen väntar på - att skadan ska bli större? Inget talar väl just nu för att miljöförstöringen ska upphöra av sig själv. Sjuk sak dör inte", skriver Gotlänningens ledarskribent.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2025-03-14 12:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var tyvärr det utfall man kunde vänta sig; att vattentäkterna intill vägen inte skulle vara friska efter den besynnerliga "vägförbättring" som boende utmed vägen reagerat på och anmält. 

Ta in känslan i det som Chrille och Pia säger till helagotlands reporter

- Det känns som rysk roulette, om man ska kunna dricka det vatten man tappar upp i ett glas eller om det är miljögifter i det.

Nu finns det svart på vitt jobbiga siffror. Förhöjda halter av arsenik, krom, koppar och zink uppmättes i höstas. För bly överskreds riktvärdet för otjänligt dricksvatten vid provtagningen i oktober 2024. 

Att dessa värden inte redovisats för de boende omgående är en gåta. Skulle de bara glatt och ovetande fortsätta dricka sitt otjänliga blyvatten?  

Leif Pettersson som polisanmält vägarbetet och fått se sin anmälan nedlagd, rasar mot att folk utmed vägen inte fick kännedom om de höga blyhalterna förrän, fyra månader senare. 

-Oansvarigt tycker han. Det enda rimliga i nuläget är omedelbar borttransport av det förorenade vägmaterialet. 

Vattenprov från januari visar visserligen lägre halter, men Pentacon anser att "hittills uttagna vattenprover har visat på något oförenliga resultat". Provtagningen behöver därför fortsätta för att få en längre serie över vad som händer vid höstregn, sommar och vinter. 

Varför då, undrar jag. Ska de boende vara försökskaniner då, under tiden?  Har vi inte lagar och förhållningsregler för att skydda folk från verksamhetsutövares miljöföroreningar? 

Där har Region Gotlands miljöskyddsinspektör Martin Beijer en het potatis att jonglera. Jag tycker att han kan läsa lagen för den eller de som tycker att det här vägfixet var en bra idé. Miljöbalkens tionde kapitel är mitt lästips till verksamhetsutövare som skitar ner, om de hellre läser lagen själva istället för att få en uppsträckning. 

Finns det inga verktyg i miljö- och byggnämndens arsenal? Det har gått två år sedan boende uppmärksammade omgivningen på att de fått 600 ton CKD, cement kiln dust, nerfräst i sin grusväg, utan att de bett om det. På en plats där de själva haft att respektera vattenskyddsområdet och vet att det är läge att avstå från "fultvätt" av bilen. 

Föga förvånande kräver de nu att avfallet från cementfabriken tas bort ur deras väg. Att Heidelberg Materials kallar stoftet för produkt gör inte något bättre i Hästnäsbefolkningens brunnar. CKD skulle aldrig ha sålts outblandat och lämnat fabriken så som skedde. Det normala vid vägförbättring är att stoftet blandas med cement. Då är det produkten Mulicem. Men utan blandning blev det en giftigare coctail i Hästnäsvattnet; har väl Pentacons prover tydligt visat. Det är för väl att Heidelberg Materials sett över sina rutiner och slutat sälja CKD på det sätt som skedde tidigare. 

Den femte paragrafen i det läsvärda aktuella kapitlet i miljölagen handlar om att omedelbart förebygga ytterligare skada på miljön och risk för människors hälsa. 

Ytvattenprovet i oktober 2024 visade på halter över maxkoncentrationen för kadmium och för bly. Det är i de vattenpölar som både hästar och hundar kan dricka ur och som rinner vidare ner i marken där hällen står i dagen intill. 

Ett ännu okänt antal boende kan ha fått också sina brunnar förstörda i närheten av den väg där avfall från cementfabriken i Slite frästs ner i marken. Provtagning har inte skett på alla platser. 

Det är ingen hejd på hur långsamt kvarnarna mal när det gäller larmen från Hästnäs. Vad är det regionen väntar på - att skadan ska bli större? Inget talar väl just nu för att miljöförstöringen ska upphöra av sig själv. Sjuk sak dör inte. Och vägen vid Hästnäs lever. 

Nu måste ansvariga reagera på att vattnet börjat skvallra om det som hänt. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.