Hur ska vingarna bära för ny flygtrafik?

I Växjö har både region och kommun fattat beslut om att förköpa biljetter.

En humla kryssar mellan blommorna.

En humla kryssar mellan blommorna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2025-04-12 08:16
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I skrivande stund väntar vi fortfarande på besked från Patrik Rees (med flera, oklart vilka) om ambitionerna att starta ny flygtrafik mellan Gotland och Bromma. När Helagotland talade med Rees för en dryg vecka sedan, så framgick det att något var på gång och att det brådskar om man ska kunna starta trafiken innan sommaren, vilket är vad man vill.

Jag har full förståelse för att det kan ta tid, även om tiden är knapp. Det är oerhört mycket som måste komma på plats för att man ska kunna starta en ny flyglinje. Speciellt om planerna involverar ett nytt bolag, nya bokningssystem, ny personal, nya ägare och så vidare. Mycket vidare. Och flygplan är inte lätt att rekvirera nuförtiden.

Medan vi väntar med spänning här på ön så har man kommit något längre i Växjö, som blivit av med alla sina reguljära flygförbindelser. Förutom flyget så har Växjö tillgång till väg- och tågförbindelser som gör en gotlänning grön av avund. Med tåg kan man dessutom (via närbelägna knutpunkten Alvesta) inom rimlig tid ta sig till både Kastrup och Arlanda. Men i Växjö och i Region Kronoberg har politikerna ändå funnit det mödan och pengarna värt att skapa en bas för den flygtrafik som Västflyg planerar att starta mellan Växjö och Stockholm. Det gör både Region Kronoberg och Växjö kommun genom att man fattat beslut om att förköpa flygbiljetter i relativt stor skala för sina anställdas arbetsresor. Med omfattande tillägg för biobränsle till planen.

I Kronoberg anser man att flyget är nödvändigt för regionens utveckling. En bidragande orsak kan också vara att flygplatsen är regionalt ägd av Region Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun. Förutom intresset för viktiga flygförbindelser har man också ett intresse av flygplatsens funktion, framtid och ekonomi. Visby flygplats ägs och drivs av staten.

Det regionala och kommunala stödet i form av förköp är enligt Västflyg nödvändigt för att man ska komma igång med ny reguljär flygtrafik från Växjö flygplats.

Gäller det även här på ön, för planerna på ny trafik till Bromma som kan bli ett alternativ till SAS/BRA och Arlanda? Gotland är mer beroende av goda flygförbindelser än vad Växjö och Kronoberg. Om Region Gotland skulle kunna bidra till goda förutsättningar för ny flygtrafik skulle det verkligen kunna vara viktigt för ön.

Men det blir också spännande att följa den politiska behandlingen.

I Region Kronoberg tycks det råda en bred samsyn. I Växjö kommun har det däremot blivit bråk. Företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet har överklagat beslutet om förköp till förvaltningsrätten, rapporterar tidningen Dagens Samhälle. De menar att det är ett otillåtet stöd till enskilda näringsidkare. Men det egentliga motivet till motståndet tycks handla mer om koldioxid.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.