Region Gotlands Socialdirektör, Marica Gardell, och HR-chef, Roger Nilsson, har rätt – det sticker i ögonen när en hemtjänstpersonal som misstänks för sexövergrepp på äldre som var under dennes vård får ersättning i samband med att mannen slutar sin anställning (Hela Gotland 21/5). Mannens anställning avslutades ”i samförstånd” och han får enligt uppgift i Hela Gotland, sammanlagt tio månaders lön utan arbete – ungefär en kvarts miljon kronor.
I början av januari misstänktes en manlig hemtjänstanställd ha utsatt en äldre gotländsk kvinna för sexuellt övergrepp i hennes hem. Händelsen polisanmäldes av kvinnan, mannen stängdes av från sitt arbete med bibehållen lön. Förundersökningen lades sedan utan vidare förklaring ned (Hela Gotland 18/3).
En egen utredning av Region Gotland ledde till en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det visade sig under förundersökningen att mannen misstänks ha förgripit sig på fler personer med hemtjänst, och regionen har lämnat in ytterligare fyra Lex Sarah-anmälningar (Hela Gotland 21/5).
I Uppsala gick 84-åriga Elsa ut med namn och bild i tidningen när hon berättade sin historia om våldtäkt av den man som var anställd för att ta hand om henne. Det är otroligt modigt. Och att läsa Elsas berättelse om dådet skär i hjärtat (UNT 26/11-24). Hur stort är mörkertalet? Hur många kvinnor ur den generation som uppfostrats under devisen ”synas men inte höras” vill inte vara till besvär och underlåter att anmäla?
Rutiner behövs för att hantera dessa fall. Eftersom det redan finns möjlighet för kommunen att begära in ett registerutdrag vid anställning är det inte i den änden man behöver åtgärda. Det är bra att förhindra en dömd person från att få anställning någon annanstans i närtid.
Måhända borde kommuner vara skyldiga att polisanmäla misstänkta sexuella övergrepp mot sina brukare i samband med Lex Sarah-anmälan? Lex Sarah handlar mindre om att fördela ansvar och mer om att åtgärda problem. Ledarsidan har tidigare argumenterat för en egen Lex-rubricering gällande sexuella övergrepp mot äldre av den som ska ta hand om personen – Lex Elsa. En Lex Elsa-anmälan till IVO borde då åtföljas av en polisanmälan.
Låt oss åter väcka frågan om vi kanske måste ta oss en funderare på vilka personer som ska ta hand om våra äldre. Det har varit alltför många fall, under alltför många år, där det visat sig att det inte alls är lämpligt att män tar hand om äldre kvinnor. Hemtjänsten bör heller inte användas som integrationsprojekt i generella termer. Det måste gå att ifrågasätta varför män från kulturer med radikalt annan syn på kvinnor ska anförtros att sköta äldre kvinnors intimhygien?
Och visst, om män inte ska tillåtas arbeta ensamma hos äldre kvinnor inom hemtjänsten skapar det potentiellt en logistisk mardröm för hemtjänstföretagen. Men vad är våra äldres trygghet värd? Att känna sig trygg i sin egen bostad är en grundläggande rättighet som även, eller till och med framförallt, våra äldre har gjort sig förtjänta av.