I början av året stängdes en manlig hemtjänstanställd inom Region Gotland av från sitt arbete på grund av misstänkta sexövergrepp mot en brukare. Sedan dess har regionen gjort sammanlagt fyra Lex Sarah-anmälningar med kopplingar till mannen. Han har dessutom varit föremål för en brottsutredning som senare lades ner.
På måndagen meddelade regionen att mannens anställning har avslutats ”i samförstånd”. Nu kan Helagotland avslöja att mannen kommer att få löneutbetalningar i ytterligare sex månader. Det enligt en överenskommelse som har undertecknats av honom och regionen. Sammanlagt handlar det om närmare 150 000 kronor.
Roger Nilsson är HR-chef på socialförvaltningen och uppger att det rör sig om den uppsägningstid som mannen har rätt till enligt kollektivavtalet.
– Det har funnits mycket underlag att ta hänsyn till i samtalen med medarbetaren och fackliga företrädare. Både Lex Sarah-anmälningarna och polisutredningen, men också en arbetsrättslig utredning. Vi ville nå en snabb lösning och landade i det här, säger Roger Nilsson.
Han framhåller att överenskommelsen hade kunnat bli annorlunda om mannen hade åtalats eller dömts för något brott.
– Men som det är nu så har underlaget pekat i olika riktningar. Så då landade vi i att det här var den bästa lösningen.
Mannen har fram till nu varit avstängd i fyra månader med lön. Tillsammans med överenskommelsen innebär det att han sammanlagt kommer att få ut tio månadslöner – cirka 250 000 skattekronor – utan att arbeta. Men enligt regionens socialdirektör Marica Gardell var det aldrig aktuellt med en avstängning utan lön.
– Det hade ju kunnat visa sig att medarbetaren inte hade gjort något fel. Och då blir det också väldigt felaktigt, säger hon.
Hur tror du att överenskommelsen uppfattas av de brukare som ska ha utsatts, eller deras anhöriga?
– Jag tror att man kan ta väldigt illa vid sig, utifrån vad man själv eller ens nära har varit med om. Men det här är processen vi kan göra som arbetsgivare.
Mannens anställning är avslutad. Men på en rak fråga vill varken Marica Gardell eller Roger Nilsson svara på om det betyder att regionens förtroende för honom är förbrukat.
– Vi måste lyssna på våra brukare. Samtidigt är det viktigt för medarbetaren att kunna ta sig vidare i arbetslivet, säger Roger Nilsson.
Men ni kan inte säga att förtroendet är borta?
– Vi har haft en bra dialog med alla inblandade. Och den är viktig att värna om.
I överenskommelsen framgår också att mannen avsäger sig sitt företräde till andra tjänster inom regionen i framtiden.
Är det över huvud taget aktuellt att anställa honom igen?
– Det får vi se om han skulle söka sig till regionen. Då kommer det att göras kontroller och tas in referenser från tidigare chefer. Men vi har ingen möjlighet att ha en ”svart lista” eller liknande. Det har vi som arbetsgivare inte rätt att göra, säger Roger Nilsson.