Så möttes de då. Partiledaren Anna-Karin Hatt (C) och lammbonden vars inställning hon blivit så imponerad av att hon ville att den första Sverigeresan i den nya rollen skulle gå till just hans gård på östra Gotland.
– Det är så orättvist att man kan svimma. Helt crazy! Alla gotlänningar som har något under håret förstår att det måste hända något. Björn Eriksson vid Enge lammgård i Gammelgarn pepprar Anna-Karin Hatt (C) med sin beskrivning av de orättvisor som råder för gotländska producenter och för gotlänningar i allmänhet. Fraktpriser, biljettpriser och framtiden i stort för befolkningen på Gotland var det som bubblade ur honom för att hjärtat verkade mest fullt av det.
Åtgärder och motmedicin borde stå högt upp på alla rikspolitikers ”ta itu med det här”- lista.
Flaggan var hissad vid Enge i Gammelgarn. Björn Eriksson och Anna-Victoria Ingemarsdotter tog emot Sveriges färskaste partiledare. Anna-Karin Hatt är inne på sin tredje vecka som ledare för Centerpartiet och fick redan på första stoppet under besöket på Gotland viktiga medskick om hur det snackas på ön just nu. Beskrivningarna av hur Gotland känns sjunka är ingen munter lyssning. Men lyssna måste de, rikspolitikerna.
– Som gotlänning känner man sig åsidosatt, sade Björn Eriksson. Orden kommer efter att han beskrivit kostnadsökningarna för frakter av livsmedelsprodukter från Gotland och efter att han berättat för Anna-Karin Hatt att många av dem han känner på Östergarnslandet inte skulle få hem sina barn på besök utan att skarva för deras båtbiljetter:
– Nästan alla sponsrar för att få hem sina ungdomar, sade han och Anna-Karin Hatt fick sedan höra några saftiga prisexempel på vad ressugna eller restvingade gotlänningar kan behöva betala för att komma de futtiga milen över Östersjön. Björn Eriksson nämnde 3 700 kronor för honom och en jaktkompis. Lars Thomsson (C) fyllde på med sina färska prisexempel på vad hans flygbiljetter till Arlanda kostat nyligen; 4 500 kronor för en enkelresa, eller 16 000 kronor för två, tur och retur.
Hörde jag en chock-suck i sällskapet?
Det är klart att vi inte kan ha det så. Utsugning av gotlänningar. För att monopolföretag kan och resenärer saknar valmöjligheter. Samtidigt som samma resenärer kunde flyga vidare från Arlanda till Warszawa för 1 300 kronor.
Hatt fick också höra om ”fästingdjävlar” som plågar lamm. Om hur det känns att spela bondespelet, fast på riktigt, när torkan tär och vatten är en bristvara, om oron för hur nya ungdomar ska våga satsa på lantbruk och försörja folk med mat om det krävs 50 eller 100 miljoner att komma över en gård om de inte har en på lut att ärva. Ägarskiften kräver enormt kapital. Varför så svårt att låna till investeringar?
Nappungarna i lammhuset vid Enge nafsade i Anna-Karin Hatts byxor när hon sammanfattade vad hon tar med sig från gårdsbesöket i Gammelgarn:
– Hur viktigt det är att vi satsar mer på Gotland, säger hon och förklarar att partiets ö-politik, de 280 miljoner som bara finns i Centerpartiets budget inte i statens, innebär mer pengar till skola och sjukvård på Gotland. Hon uttryckte också en vilja att ta ner kostnaderna för att resa till och från Gotland. Otroligt viktigt för gotlänningarna och livsmedelsproduktionen på Gotland, sade hon:
– Kostnaderna är uppenbart alldeles för höga för att ta sig till och från Gotland, summerade Anna-Karin Hatt.
Varenda partiledare borde boka in ett besök hos gotländska lammbönder. Då skulle det kunna börja hända grejer. För det räcker nog tyvärr inte att bara en har fattat. Om inte väljarna gör just den partiledaren stor och mycket starkare, förstås.
Hatts gröna profil syntes tydligt när hon en stund senare invigde Gotlands största solcellspark, Austerland i Kräklingbo. Här ska elpriser pressas och klimatutsläpp sänkas och varenda kilowattimme som produceras göra oss mindre beroende av fossil energi. Hon verkade säga passande saker för åhörarna intill solcellerna: Nej till regeringens förslag att höja skatten på sol-el. Men hon vill se ett breddat, grönt, rot-avdrag för att installera solceller på taket.
Det brukar sägas att Austerland är en lokal manifestation av Paris-avtalet. Hatt lyfte anläggningen till att inte bara handla om klimatet utan om Gotlands robusthet, när hon sade att solcellsanläggningen är i teknikens framkant men möter den gamla andelsföreningen. Föreningar är ryggraden för att bygga beredskap.