Försvarsmaktens makt över utvecklingen av Gotland skulle mycket väl kunna leda till avveckling. Vi har hört om det förut när bygglov nekats för solceller på tak, för friggebodar och annat för att de riskerar att försämra möjligheten för försvaret att skjuta på Tofta skjutfält.
Hur strandbodar som funnits på samma plats med samma ägare under flera hundra år plötsligt anses vara en fara för rikets säkerhet. Visserligen inte av Försvarsmakten direkt, men av samma skäl som all annan utveckling som hindras på Gotland.
Vi har också kunnat ta del av frustrerade markägare som kan tvingas se hur elledningarna från de nya elkablarna till Gotland dras över deras mark. Markägarna anser att Försvarsmakten fått för stort utrymme för sina argument, vilket kan komma att drabba dem i stället.
Just i den här frågan ser jag inte att just Försvarsmakten fått för stort inflytande. Det finns fler orsaker bakom den tänkta dragningen av den nya kabeln som Svenska kraftnät nu har som förslag, både när det gäller själva anslutningspunkten på Gotland och dragningen därifrån.
Exempelvis mark där vi vet att det finns fornminnen och totalförsvarsmässiga då det är dumt att ansluta alla fastlandskablarna till samma geografiska punkt på Gotland.
Men klart är att säkerhetsläget i Europa ställer till det även om Försvarsmakten inte alltid ligger bakom problemen.
I veckan dök det dessvärre upp ett problem som Försvarsmakten ligger bakom. Nu är det en utbyggnad av Västerhejde skola som får tummen ner av Försvarsmakten. Regionen vill bygga till en skolbyggnad bredvid de tidigare fem existerande fasta skolbyggnaderna. Något som känns rätt naturligt när det krävs fler lokaler. Men detta har Försvarsmakten reagerat negativt på, vilket vi kunnat läsa om på Helagotland.
I artikeln kan vi läsa att Försvarsmakten anser att ”Åtgärderna riskerar därmed att på sikt påtagligt skada riksintresset Tofta skjutfält då den aktuella fastigheten beräknas utsättas för buller från skjutfältet som överskrider gällande riktvärden för utbildningslokaler.”
Jag skulle kunna förstå skrivelsen om det rörde sig om en helt ny skola på en helt ny plats, men nu är det frågan om en ny skolbyggnad bredvid fem andra redan existerande skolbyggnader. Risken att skolverksamheten kan komma att påverka möjligheten att skjuta på Tofta skjutfält finns ju redan där. Så en ny skolbyggnad lär ju inte ha så mycket större påverkan på de problem som Försvarsmakten påtalar än de fem skolbyggnader som redan finns och används.
Jag fattar ingenting av detta. Visst förstår jag att vi måste öka på vår försvarsförmåga, och att den upprustningen ibland krockar med andra intressen. Men de problem som uppstår bör väl tas upp i till diskussion och dialog där både försvarets och Gotlands intressen tas tillvara. Ett givande och tagande, vilket jag saknar i den dialog som förs av Försvarsmaktens i olika ärenden där de stoppar viktig utveckling.
Jag börjar bli orolig för öns framtid. Försvarsmaktens framfart över ön börjar ju påverka allt större geografiska områden på Gotland. Den blöta filten som Försvarsmakten lägger över Gotland växer sig allt större. Nu är det inte längre bara västra delarna av Gotland, de runt Tofta skjutfält som tas i anspråk, utan även stora områden på norra Gotland.
Hur kommer utvecklingen kring Fårösund att påverkas? Redan nu har ju fastigheter tagits i anspråk på ett sätt som drabbar verksamheter i Fårösund. Är det bara början på den utveckling vi har sett kring Tofta skjutfält?
Försvarsmaktens märkliga inställning till skolan i Västerhejde är ett tecken i tiden, men ett riktigt dåligt tecken.