Man pratar om PM10-partiklar. Det borde man egentligen inte göra. P:et står ju redan för partikulär och M:et för materia.
PM10 är hälsovådlig luftförorening i form av svårstoppade små illbattingar som är mindre än tio miljondelar av en meter i diameter. Vetenskap & Allmänhet skriver på sin hemsida att:
”Förhöjda PM10-halter är den luftförorening som är svårast att komma tillrätta med i svenska storstäder.”
Region Gotland har på ett framgångsrikt sätt bekräftat detta påstående i Visby, som visserligen inte är en storstad utom när det gäller just luften. Åren går men dagarna med höga halter av PM10 består, vilket Helagotland nyligen skrev om. Alltför många dagar. Otillåtet många dagar.
Region Gotland anser sig ha jobbat hårt för att minska mängden partiklar. Det är på sätt och vis sant. Man har prövat många olika åtgärder som visat sig lindrigt effektiva. Senast sänkte man hastighetsbegränsningen i större delen av Visby, vilket på ett förutsägbart sätt åstadkommit så gott som ingenting alls, åtminstone vad luftkvaliteten beträffar. Visbys luft är nu tydligen värst i landet.
Det man dock inte prövat är det hårda jobbet att befria gatorna från det material som starkt bidrar till att generera PM10-föroreningarna. Visbys asfalterade gator ser bitvis ut som grusvägar. Under den senaste tiden av förhållandevis varma och torra dagar behöver man inte ta del av några PM10-mätningar för att ana sig till att man för hälsans skull borde undvika att andas, om det vore möjligt. Östra Sveriges Luftvårdsförbund skriver på sin hemsida:
”Grova partiklar ökar framförallt risken för luftvägssjukdomar. Höga partikelhalter kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar samt försämrad utveckling av lungfunktionen hos barn.”
Att lämna kvar gruset på gatorna till dess att man är så gott som säker på att behov av halkbekämpning försvunnit permanent för årstiden är kanske något man måste upphöra med om luftkvaliteten verkligen markant ska förbättras. Både halkbekämpning och uppsamling bör i så fall göras många gånger varje år.
Dubbdäcksförbud finns det tydligen nu inga konkreta planer på att införa på Gotland. Men möjligheten spökar ändå i Helagotlands artikel om Visbys dåliga luftkvalitet. Men dubbdäcksförbud innebär en målkonflikt som är uppenbar även för Therese Bendelin, avdelningschef park- och trafikavdelningen på Region Gotland:
– Luftkvaliteten är en jätteviktig fråga för oss, för alla. Men det är också trafiksäkerheten och trafiktillgängligheten. Inför vi ett dubbdäcksförbud så måste det verkligen till ett förarbete för att se där det är möjligt. Vi behöver säkerställa tillgängligheten till Visby även för de som måste ta bilen.
Jag gissar att ett dubbdäcksförbud skulle kräva saltare åtgärder än vad Regionen är beredd att acceptera.