Det är fler i Gotlands bostadskö än det finns gotlänningar. I runda slängar 64 000. Det säger något om avsaknaden av omedelbara behov hos de köande. Och jag är väl inte den ende som bor på Gotland utan att stå i kön? Hur många fastlänningar är det egentligen som står listade i bostadskön, av mer eller mindre spekulativa skäl?
Jag hittade en sajt på nätet som erbjuder ett lätt sätt att ställa sig i ett stort antal av Sveriges avgiftsfria bostadsköer samtidigt, med några enkla klick. "Hitta och gå med i 200+ bostadsköer".
Det är väl antagligen från denna sajt som en del av Gotlandshems köare kommer. Folk som köar i kommuner från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.
Enligt Lina Runander, chef för Gotlandshems kundservice, är det bara 500 i bostadskön som vill ha en lägenhet nu. Det är cirka en av 130 köande.
Lång kötid innebär att det är en väldigt stor andel av de köande som redan ordnat sitt boende. De kanske köar och väntar – ibland väldigt länge – på något riktigt eftertraktat. Lägenheter i innerstan har gått till dem som tillbringat mer än tre decennier i kön. Andra kanske köar för att kunna sälja och flytta från andra bostäder till hyreslägenheter lite senare i livet. Så kan man få ett relativt problemfritt boende samtidigt som man frigör förmögenhet som är bunden i boendet. Och många kan alltså vara fastlänningar som är mer eller mindre intresserade – eller kanske ointresserade – av att faktiskt flytta till Gotland. Kanske är det så att de bara vill vara förberedda för att om de någon gång i framtiden ska flytta någonstans i Sverige, så kan de redan ha många år i bostadskön i den stad de flyttar till.
Är det verkligen detta vi ska ha Gotlandshem och bostadskön till? Jag tycker inte alls det är orimligt – tvärtom är det verkligen motiverat – att införa en avgift för att stå i bostadskö.
För det första är det förenat med kostnader att administrera en kö, en kostnad som det inte finns skäl att någon annan än de köande ska ta.
För det andra måste det vara omständligt och ibland tidsödande för Gotlandshem att ta sig igenom alla ointresserade långköare när en ny hyresgäst ska hittas till en ledig lägenhet.
För det tredje så kan en avgift för att stå i bostadskön leda till att kön blir kortare och att fler av de lediga lägenheterna faktiskt går till dem som behöver dem.
I grund och botten är det för övrigt Sveriges hyresregleringar som förstört bostadsmarknaden. Bostadsbristen, de långa köerna och försöken att överlista kösystemen är exempel på konsekvenser av den förstörda marknaden.