Frågan har diskuterats under många år, men att ta betalt av de som står i kön har inte gått så som Gotlandshems ledning tolkat lagen. Nu kan en ändring vara nära.
– Så som vi är organiserade i dag, som ett allmännyttigt bolag, kan vi inte ta betalt. Men vi har börjat se framåt – om vi kan bli flera bolag i en koncern. Då kan vi ta betalt, säger Lina Runander, chef för Gotlandshems kundservice.
Hon berättar att andra kommuner i landet driver själva förmedlingen av bostäderna i ett bolag, och driften i ett annat. Ett införande av den modellen förbereds just nu, och kräver att ägaren Region Gotland godkänner det.
– Vi hoppas att regionfullmäktige i december kan fatta beslut, säger Lina Runander.
Hur mycket årsavgiften för att behålla sin plats i kön skulle vara är ännu inte klart. Målet är att få en mer aktiv kö, och att minska antalet köande. Enligt Lina Runander kan kostnaden handla om någon hundralapp per år och person för att behålla sin köplats.
– Då skulle kön bli mer rättvisande. Många har den i dag som en sorts försäkring, om man om kanske 15 år skulle vilja ha ett annat boende än man har i dag, säger hon.
För ett år sedan bytte Gotlandshem kösystem. I det nya krävs att man själv aktivt loggar in och aktiverar sin plats, för att behålla den. I september hade två av tre i kö gjort det. Resten riskerar därmed att mista sina ködagar.
– Vi ger dem ett år till i överlappning, har de inte gått in då faller de bort, säger Lina Runander.
Av 64 009 i kö i september hade 41 004 aktiverat sina konton, medan 23 005 måste göra det under det närmaste året om de ska få behålla sina dagar.
– Det kan handla om flera år i kö och den dag man behöver en lägenhet har ködagarna ett enormt värde. Då gäller det att ha flest ködagar för att få den lägenhet man vill ha, säger hon.
Kötiderna för att få en lägenhet hos Gotlandshem varierar stort beroende på var på ön man kan tänka sig att bo.
– I Visby får man räkna med ungefär tio år, säger Lina Runander och berättar att Hemse har kortast kötid, i vissa fall bara någon vecka.
För att lättare hitta hyresgäster till Hemse har Gotlandshem infört ett undantag, och de ska också påbörja ett arbete för ökad trygghet och trivsel.
– Tackar du ja till en lägenhet i Hemse får du behålla dina ködagar, säger hon och menar att det kan skapa en rörelse där man väljer att bo i Hemse, i väntan på en lägenhet där man först hade tänkt att bo.
De närmaste tio åren ska Gotlandshem bygga 1 500 nya bostäder. Det samtidigt som många av de befintliga kräver omfattande renoveringar. För att finansiera allt detta kommer flera kvarter att behöva säljas, något som regionfullmäktige på sitt decembermöte förväntas fatta beslut om.
Under de senaste fem åren har kurvan gått åt fel håll. Kön har vuxit med omkring 10 000 personer, betydligt fortare än antalet nya lägenheter. Är det då rimligt för en familj som i dag vill flytta till Gotland och Visby, att behöva vänta tio år?
– Önskvärt? Nej, men vi har de förutsättningar vi har och har fått uppdraget av politiken att bygga fler bostäder, säger Lina Runander och konstaterar att det historiskt har saknats fokus och ekonomi, samt lämpliga markanvisningar, för att bygga efter det behov som råder i dag.
Hennes råd till den som nu står i kön är att fortsätta hålla utkik, om man är i behov av bostad.
– Helt plötsligt är det din tur. Av 64 000 i kön kanske det i dag bara är 500 av dem som vill ha en lägenhet, säger Lina Runander.