Kongresshallen är tyvärr fylld av förlorare

Jag hoppas så klart att det ska vända någon gång, Men kom ihåg Wisby Strand varje gång någon presenterar en glädjekalkyl.

Hur har det gått att ro iland på Wisby Strand?

Hur har det gått att ro iland på Wisby Strand?

Foto: Emil Lundberg

Ledare2025-03-20 06:57
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Åtminstone någon borde kunna tjäna pengar på en anläggning som är så gruvligt subventionerad. Från början så skulle EU och staten hjälpas åt att subventionera konferensschabraket, för Gotlands utvecklings skull. De stod för 70 miljoner för en anläggning som det skulle kosta 120 miljoner kronor att bygga. Gotland skulle få kongresshall för 120 miljoner och bara slanta upp 50 av miljonera. Kasching! Ja, utom för staten och EU, då.

Men det gick snett snabbt. Projektet blev – naturligtvis – mycket dyrare än förväntat. Ja notan slutade på över 190 miljoner och det var Gotland som fick täcka upp övertrasseringen. Det visade sig också svårt att hitta någon som ville driva kongresshallen. Den kommersiella potentialen bedömdes tydligen inte som lysande. Så budet sockrades med ett kallbadhus som bara en mor kan älska och med omsättningsbaserade hyror, som innebar hyror som det kommunala ägarbolaget inte kunde leva på.

Bolaget som driver kongresshallen har fått det svårt nog ändå. NT Management gick nära 4,5 miljoner back 2023. Bolaget menar att läget är mycket bättre nu, rapporterar Helagotland. Underskottet ska under 2024 ha vänts till ett litet, litet överskott. En ny vd vill att kongresshallen ska bli en samlingsplats för gotlänningarna. Det kan vara en realistisk anpassning som kan ge en bättre framtid. Men det var ju inte så kongresshallen var tänkt. Den skulle ta fastlänningar och deras pengar till ön.

Ägaren Region Gotland fortsätter att gå back. Regionen har kontinuerligt behövt skjuta till nya skattepengar till sitt eget ägarbolag, eftersom hyrorna inte täckt kostnaderna och än mindre de ursprungliga byggkostnaderna. P4 Gotland rapporterade under tisdagen att regionens bolag nu ber om 3,5 miljoner kronor för att täcka både fjolårets förlust och den förlust som ägandet av kongresshallen förväntas generera i år. Dessutom vill bolaget komma ifrån den ordning som gör att bolaget måste be om pengar i särskild ordning och att Regionen istället ska fatta beslut om ett mer permanent och löpande tillskott till bolaget.

Region Gotland går alltså back på kongresshallen. Bolaget som driver anläggningen har genererat förluster, men hoppas nu kunna balansera på rätt sida nollstrecket. Och då ingår ändå inte 70 miljoner från staten och EU i kalkylen.

Den som verkligen vill kan säkert hitta något fiffigt sätt att räkna hem kongresshallen som en finfin investering ändå. Kanske är det samma personer som misslyckades med att kalkylera kostnaderna innan projektet drogs igång?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.