– Vi har haft och har utmaningar men det finns en plan framåt och jag visste vad jag gav mig in i när jag tog jobbet, säger Mikael Ogestad.
Av Mr French, som äger NT Management, senaste offentliga bokslut från 2023 framgår det att bolaget hade lån som förfallit till betalning. De kortfristiga skulderna översteg omsättningstillgångarna, vilket vanligtvis indikerar att ett bolag har utmaningar med kassaflödet.
I en kommentar till bokslutet skrev revisorn Ninos Turgay:
”Detta tillsammans med att resultatutvecklingen har varit negativ under året tyder på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet”.
Ägaren Johan Acar uppger dock att det ser betydligt ljusare ut nu, och bokslutet för 2023 inte speglar läget för bolaget i dag.
-- Vår ekonomi var hårt ansträngd vid årsskiftet 23/24, precis som revisorn påpekade, men situationen är radikalt förändrad. Vi har i dag en bättre finansiell situation än på länge. Nu är det 2025 och 2023 var ett tag sedan, säger han.
I höstas genomgick fyra andra av Mr French dotterbolag en rekonstruktion, vilket innebär att en rekonstruktör tillsammans med företagsledningen undersöker möjligheter och gör en plan för hur ett bolag ska ta sig ur sin ekonomiska knipa.
Johan Acar berättar att koncernen sedan dess fått in en ny kapitalstark delägare, stärkt finansieringen och gjort omfattande kostnadsbesparingar.
– Det har gjort koncernen väsentligt bättre rustad för framtiden. På Gotland har vi äntligen ett starkt lokalt ledarskap på plats.
NT Managements nettoomsättning för 2023 var 48 871 415 kronor, att jämföra med 63 212 892 året innan. Den redovisade förlusten för 2023 efter finansiella poster blev 4 425 619 kronor. År 2022 gick det bättre – en vinst på 2 705 432 kronor. I bokslutet för 2023 förklaras den sänkta omsättningen med att vädret var dåligt under sommaren.
Bokslutet för 2024 är inte offentligt men visar, enligt Johan Acar, på ett litet överskott och ett förbättrat resultat med ca 4,9 miljoner kronor.
Kreditupplysningsföretaget Syna klassade, den 26 februari i år, NT Managements risk för att komma på obestånd – vilket betyder att ett företag inte kan betala sina skulder – till 66,95 procent. Syna placerade då bolaget i den lägsta kreditklassen som är 1.
– Jag sticker inte under stol med att NT Management befunnit sig i ett allvarligt läge. Vi utvärderade alla möjligheter, inklusive rekonstruktion. Till slut fann vi dock andra lösningar. Det kommer ta tid för oss att reparera förtroendet, men vi är redo att vandra den långa vägen. En dålig kreditvärdering lär vi få leva med ett tag, säger Johan Acar.
När det gäller NT Managements likviditet, det vill säga förmågan att betala räkningarna, redovisar Syna att bolaget under de två första månaderna i år har haft 14 kunder som krävt bolaget på cirka 500 000 kronor i skulder. De senaste tre åren handlar det om 84 betalningsanmärkningar för totalt 4,5 miljoner kronor.
– Vad gäller skuldbilden i NT Management så har drygt hälften av bolagets totala skulder betalats av de senaste 10 veckorna. Det kommer ta oss ytterligare några månader att rensa upp till 100 procent, men vi är på väg, säger Johan Acar.
Mikael Ogestad tror på företaget trots Synas placering i lägsta kreditklassen.
– Resultatet för 2024 ser bra ut även om vi har fortsatta utmaningar när det gäller likviditeten. Bokningsläget ser ännu bättre ut i år än 2024, säger han och fortsätter:
– Jag kan bara svara för det som gäller NT Management och jag känner mig trygg. Vi är inte konkursmässiga, säger Mikael Ogestad.
Med en gotlänning som vd vill nu NT Management satsa mer på lokalbefolkningen och använda kongresshallen som en samlingsplats. Vårsalongen med fokus på lammskinn är ett exempel och flera andra evenemang planeras.
– Min ambition är att gotlänningarna ska vara en del av huset. De ska inte känna sig exkluderade, säger Mikael Ogestad.
När det gäller Kallis vill han använda området till mer än bara temaveckorna och klubben. Efter ombyggnaden av badbryggan finns idéer om att Kallis ska vara öppet för badgästerna.
– Med upprustningen av badet känns det naturligt att folk ska kunna slinka in där och ta en glass eller fika. Vi har påbörjat en resa och kommer att sakta med säkert hitta tillbaka till gotlänningarna, säger Mikael Ogestad.