Ingen pallplats för gotlänningarna i Årets unga kock

Av sex finalister i den prestigefyllda tävlingen Årets unga kock var två gotlänningar; Aron Jegerhjelm från Visby och Filip Ringh från Klintehamn. Ingen av dem lyckades dock ta hem segern i år.
– Vi är alla kockar på väg uppåt, säger Aron Jegerhjelm.

Aron Jegerhjelm var en av sex finalister i tävlingen Årets unga kock 2025. Han fick fin respons av juryn men denna gång räckte det inte till någon pallplats.

Aron Jegerhjelm var en av sex finalister i tävlingen Årets unga kock 2025. Han fick fin respons av juryn men denna gång räckte det inte till någon pallplats.

Foto: Privat

Visby2025-05-23 20:00

Gotlänningarna Aron Jegerhjelm, 21, från Visby och Filip Ringh, 26, från Klintehamn var två av sex finalister i tävlingen Årets unga kock som avgjordes i Stockholm den 23 maj.

I fjol tog Aron Jegerhjelm brons i tävlingen Årets kockelev där han tävlade tillsammans med Emilia Björklund.
I fjol tog Aron Jegerhjelm brons i tävlingen Årets kockelev där han tävlade tillsammans med Emilia Björklund.

Under finalen fick varje deltagare en hemlig korg med identiska råvaror varav vissa var obligatoriska att använda. Utifrån korgen skulle varje deltagare skapa en trerätters meny för fyra personer med förrätt, varmrätt och dessert. Rätterna skulle tillagas på tid och arbetet bedömdes av en smak- och en teknikjury.

– Det var verkligen stressigt, säger Aron Jegerhjelm efter tävlingen. 

Han berättar att fått fin feedback från juryn och att hans meny stack ut lite från de övriga deltagarnas:

– Jag var den enda som gjorde kött till förrätt och fisk till varmrätt, säger han. 

Aron Jegerhjelms meny bestod av en tartar med ramslöks-kapris och svamp till förrätt. 

– Till huvudrätt gjorde jag gös med primörer och lite klorofyll, säger han.

Och efterrätten bestod av en timjankaka med rabarber. 

Den största utmaningen var att hålla ordning i köket:

– Jag skulle säga att det klart svåraste var att hålla reda i disken, tar man inte hand om disken ser det ut som skit i köket, säger han. 

Till förrätt gjorde Aron Jegerhjelm en tartar, han var den enda av alla sex deltagare som använde kött till förrätten.
Till förrätt gjorde Aron Jegerhjelm en tartar, han var den enda av alla sex deltagare som använde kött till förrätten.

I fjol tog Aron Jegerhjelm brons i tävlingen Årets kockelev och för att ladda upp inför denna tävling reste han till Thailand. Därifrån har han precis kommit hem:

– Jag kom hem från Thailand i går (torsdag 22 maj reds. anm.) Jag sov bra i natt men det är klart lite jetlaggad är jag, säger han.

Arbetet granskades hela tiden av både publik och jury.
Arbetet granskades hela tiden av både publik och jury.

Han är lite besviken över att han inte vann men samtidigt glad:

– Det handlar inte bara om att vinna för mig, man får erfarenheter och det har gett mig ett större kontaktnät och det är roligt att lära känna de andra finalisterna. Vi är alla kockar på väg uppåt, säger Aron Jegerhjelm.

När han inte reser eller tävlar jobbar han på Michelin-restaurangen Signum i Göteborg. Förra sommaren, när han precis gått ut gymnasiet i Visby, jobbade han som kock tillsammans med Lucas Ottosson på restaurang Rot på Furillen.

Nästa år är planen att satsa en gång till på att vinna tävlingen Årets unga kock innan han är gammal nog att ställa upp i nästa nivå som är Årets kock där man måste vara 23 år för att delta.

Varje deltagare skulle göra en tre rätters middag för fyra personer.
Varje deltagare skulle göra en tre rätters middag för fyra personer.
Det var stressigt under tävlingen som bedömdes både när det gäller smak och teknik i köket.
Det var stressigt under tävlingen som bedömdes både när det gäller smak och teknik i köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!