Trafiken till och från Fårö är sedan länge en utmaning, särskilt under sommarmånaderna då trycket på färjan är som störst. En bro över sundet skulle onekligen underlätta både för fastboende och besökare, och det är en fråga som vi i Region Gotland anser vara viktig för Gotlands framtida utveckling.
Under 2021 var frågan uppe i regionstyrelsen, och då uppskattades investeringskostnaden i kalkylen till cirka 600–900 miljoner kronor. Trafikverkets inriktningsbeslut innebar då att de kunde delfinansiera projektet, förutsatt att Region Gotland kunde säkra eventuella investeringskostnader över 650 miljoner kronor, samt planläggningskostnader och följdinvesteringar på ansträngande vägnät om projektet skulle drivas vidare. Det var alldeles för stora kostnader för oss då, och är alldeles för dyrt för oss idag.
När det gäller Kopparsviksbron är det en annan typ av infrastrukturprojekt med en annan ansvarsfördelning. Region Gotland bygger denna bro för att uppfylla de krav på säkerhet och logik som Trafikverket har ställt. Enligt Trafikverket är en planskild lösning nödvändig för gång-, cykel- och fordonstrafiken över färjeleden i Visby. Bron kommer att förebygga störningar i färjetrafikens tidtabell och frakttrafiken i samband med färjornas ankomst och avgång. Dessutom förbättrar den säkerheten för oskyddade trafikanter som rör sig till och från kryssningskajen.
Kopparsviksbron är även en viktig del i att möjliggöra för kryssningsturismen, en sektor som bidrar till Gotlands ekonomi. Samtidigt är bron utformad med en utsiktsplats för att både gotlänningar och besökare ska kunna använda den.
Vi i Region Gotland ser behovet av en bro till Fårö och kommer fortsätta att arbeta för att en sådan ska bli verklighet genom statliga satsningar. Däremot är det viktigt att förstå att de två broprojekten har olika ansvarsfördelningar och finansieringsmöjligheter, vilket påverkar när och hur de kan genomföras.