Naturligtvis fortsätter vi att konsumera som vanligt

Koh Rok i södra Thailand. ”I Kina tillverkar de med mycket låga löner. Så vi kan lägga våra lönehöjningar på mer resor”, skriver Wera Svensson.

Koh Rok i södra Thailand. ”I Kina tillverkar de med mycket låga löner. Så vi kan lägga våra lönehöjningar på mer resor”, skriver Wera Svensson.

Foto: Susanna Persson Öste/TT

Insändare2025-04-11 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill man veta hur gotlänningar förhåller sig till klimatet, kan man läsa på insändarsidan den 10 april. Rebellmammorna skriver att nu har svenskarna förbrukat sin del av jordens resurser för det här året. Det kallas Overshoot day. Naturligtvis fortsätter vi att konsumera som vanligt.

  Alla är upprörda över Trumps tullar. Vi har ju en så utmärkt världsordning. Våra fackförbund ordnar högre lön för oss varje år. Lite mer pengar i plånboken, lite mer konsumtion än i fjol. Så blir vi förstås upprörda när vi märker att det där ska betalas nånstans. Hyrorna, maten, allt blir återigen dyrare. Mat och boende, sånt ska vara billigt! Vi vill ha våra pengar till roligare saker.

  Det riktigt fina i kråksången är förstås att arbetarna i Kina och andra diktaturer inte kan förhandla om sina löner. De tillverkar våra mobiler, tvättmaskiner, diskmaskiner, TV-apparater, våra kläder, med mycket låga löner. Så vi kan lägga våra lönehöjningar på mer resor…

  Vänsterpartiet skriver just om det samma dag. Vi vill ha billigare färjeresor! I andra sammanhang talas det visserligen om att åka mer kollektivt. Men ska vi resa mellan Gotland och fastlandet då måste vi köra egen bil. Detta är vår landsväg påminns det om. Bilen släpper visserligen inte ut något under färjeresan. Men det krävs enorma färjor med väldiga utsläpp för att transportera alla dessa privata bilar. Det fanns en tid när det var självklart att använda kollektiv trafik både här och på fastlandet. När färjorna hade rimlig storlek. Och godset kunde transporteras långsammare.

  Visst var det så att resandet ökade, inte minskade, när färjepriserna ökade ganska mycket. Den genomsnittliga gotlänningen släpper ut 6,2 ton koldioxid per år, skriver Rebellmammorna. Däri ingår färjeresorna. Det borde vara ett ton, för att hålla oss inom gränserna för vår planet, som vi delar med väldigt många andra. Behöver våra politisk partier inte alls bry sig om det? Vänsterpartiet är inte ensamt om att kräva ständigt mer av de gemensamma resurserna. Vem vågar tala klimat på allvar för bortskämda västerlänningar?