Den 10 april är det overshoot day för Sverige

”Halsdukarna är en symbolisk röd linje för klimatet, hit men inte längre”, skriver de gotländska rebellmammorna om att de ger statyer och stolpar halsdukar för att uppmärksamma stigande medeltemperaturer. (På bilden Rebellmammor i Luleå.)

”Halsdukarna är en symbolisk röd linje för klimatet, hit men inte längre”, skriver de gotländska rebellmammorna om att de ger statyer och stolpar halsdukar för att uppmärksamma stigande medeltemperaturer. (På bilden Rebellmammor i Luleå.)

Foto: Jessica Rosengren

Insändare2025-04-10 10:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Overshoot day är den dag då ett specifikt land använt upp sin andel jordens förnyelsebara resurser. För svenskarna görs det på lite drygt ett kvartal, allt vi förbrukar från och med nu stjäl vi från andra.

Vi är många som känner stor oro över framtiden. Sveriges utsläpp ökar trots forskarnas alltmer desperata varningar. Den genomsnittliga gotlänningen släpper enligt klimatkollen ut 6,2 ton koldioxid per år. För att hålla och nå Parisavtalet behöver den siffran ligga på 1 ton per person och år.

Enligt en rapport som SMHI släppte i mars i år kan Sveriges medeltemperatur öka upp emot sex grader under det nuvarande seklet, om inte utsläppen minskar drastiskt. Sveriges regering kritiseras av experter, bland annat sitt eget klimatpolitiska råd, för att fatta beslut som bidrar till utsläppsökningar och utarmning av ekosystem. Vi vet att framtidsutsikterna försämras för varje månad vi väntar, vi vet att varje tiondels grad räknas.

Vi vet också att vi kan vända utvecklingen. Vi vet att människor är beredda att förändras och verka för en annan framtid. Undersökningar och rapporter visar att människor i Sverige och över hela världen önskar modiga beslut som syftar till att bevara planeten och ekosystemen. WWFs klimatbarometer från i år visar att 7 av 10 svenskar är oroliga för klimatförändringar och vill se en mer ambitiös klimatpolitik.

Sverige har anslutit sig till Parisavtalet, vi har lovat att göra vår del för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Den gränsen passerades förra året. Rebellmammorna vill markera gränsen för uppvärmningen och påminna om att många med oss vill att 1,5-gradersmålet respekteras och eftersträvas. Det gör vi genom att sprida medvetenhet om overshootday, genom att prata med politiker och tjänstemän och genom att hänga upp 1,5 meter långa och 1,5 decimeter breda halsdukar på statyer runt om på ön. Halsdukarna är en symbolisk röd linje för klimatet, hit men inte längre. 

Vi vill att vår region går före. Vi är inte rädda för tuffa åtgärder! Vi är rädda för en framtid där stora delar av planeten är obeboelig, där delar av Gotland ligger under havets yta och vårt samhälle präglas av orättvisor, krig och konflikt. Besluten som fattas nu är avgörande, vi uppmanar er att våga fatta modiga beslut.