Logga in

BILDERNA: Snäcks brokiga historia under 100 år

GAMLA BILDEN Snäckgärdsbaden sågs en gång som ett av landets mest fashionabla danspalats. Men under hela 1900-talet kantades anläggningen av många upp- och nedgångar. Missa inte bilderna ur arkivet!

Allt började 1910 med ett enkelt kallbadhus. Snäckgärdsbaden var till en början ett av Gotlandsbolagets projekt, där konsuln Carl Emil Ekman, även kallad Gotlandskungen, hade på sin lott att locka den nya tidens turister till anläggningen. Restaurangen och cocktailbaren ståtade med plats för middagar, dans och orkestrar. Under succétiden fanns även planer på en helt egen spårväg från Visby till Snäck.

För att hela tiden möta tidens krav utvecklades och renoverades anläggningen under flera perioder. Bland annat med en tempererad swimmingpool som kom efter andra världskrigets slut. Flera kungligheter besökte också hotellet vid olika invigningar. 1933 hade hotellet 105 rum och marknadsförde sig som "Nordens mest gouterade ("uppskattade", red amn) sommaretablissement".

Framgångarna fortsatte en bit in på 1960-talet, då besökarna hade börjat svika och Gotlandsbolaget ville göra sig av med anläggningen.

Artikelbild

| Vykort över Snäckgärdsbaden från 1920-talet.

År 1980 revs den äldsta hotelldelen, som syns på flera av bilderna i denna artikel. Nya storslagna planer fanns, och man sprängde bort en stor del av kalkberget och påbörjade bygget av det helt nya Snäckhotellet i terrasserade lägenheter.

Under 1980-talet fanns det också glansdagar på Snäck. Anläggningen var bland annat centrum i sommarprogrammet "Summarn Kummar" som sändes i Sveriges Television med Tommy Wahlgren som programledare.

Även om Snäck utåt sett liknade en solskenshistoria var det under många år svårt att få lönsamhet i anläggningen. Redan samma år som nya Snäck invigdes, 1981, begärdes också ägarbolaget i konkurs då bygget blivit betydligt dyrare än planerat. Och fler ekonomiska nederlag följde.

2012 byggdes det nya höghuset på Snäck med 14 våningar, och flera nya byggnader har tillkommit sedan dess. Den enda äldre delen som finns kvar i dag är det avlånga annexet med rum ovanför tennisbanorna.

Artikelbild

| Foto av hotellet från 1920-talet.

En djupare dykning i Snäckgärdsbadens historia finns här, i ett längre reportage ur Gotlands Allehanda från 2010.

LÄS ÄVEN: Snäck – paradiset som fick nytt liv efter smällen

Artikelbild

| Vykort från 1920-talet.

LÄS ÄVEN: Se gamla journalfilmen från Snäckgärdsbaden

Alla tidigare reportage ur vår serie Gamla bilden hittar du här!

Artikelbild

| Flygfoto från 1927.

Har du fler bilder från gamla Snäck? Ladda gärna upp dem i bildspelet här intill.