Tuffa år var enligt planen

Byggnadshyttans ledning håller med om att ekonomin länge var ansträngd, men hävdar att det var utebliven ersättning för jobben i Södertälje som fällde bolagen.

Byggnadshyttan.

Byggnadshyttan.

Foto: Rolf Jönsson

GA granskar Byggnadshyttan2015-10-22 12:00

De anställda oroade sig över ekonomin redan 2013, men ledning och styrelse hade kalkylerat med en tuff start.

LÄS ÄVEN: "Det var en riktigt onödig konkurs"

När insåg ni att problemen var akuta?

– 2013 följde planen, bolagen var nya och ett minus accepterades. I fjol var ekonomin mer ansträngd, men att läget var akut stod klart för i februari i år. Vi hade arbetat med S:ta Ragnhilds kyrka i Södertälje hela 2014, men hade bara cirka 10 miljoner av arbeten på 35–40 miljoner kronor. Det var vår uppgift att komma in på slutet och sy ihop alla jobb. Då stod det klart att pastoratet inte ville betala våra merkostnader. Samtidigt hade vi dålig orderingång under vintern, säger vd Dag Urban Hoas.

Varför sa ni inte upp anställda om orderingången var låg?

– Vi sade upp fyra föregående vinter och fick mycket kritik. Det är de unga som får gå. En generationsväxling är på väg och vi behöver de yngre för att inte tappa kompetens.

Koncernstrukturen har ifrågasatts. Var fyra bolag nödvändigt?

– Med ett moderbolag och verksamheten i tre dotterbolag skulle Samfälligheten Gotlands kyrkor inte hamna i en jävssituation som både beställare och uppdragstagare.

Växte bolagen för fort?

– Beslutet att omstrukturera togs 2008. Stiftelsen oroade sig för de kyrkoantikvariska medlen. När kyrkan blev utan ersättning 2012 ökade oron. Vi behövde satsa på annat än kyrkorna.

– Kontoret var jätteeftersatt. Tidigare var i stort sett bara kyrkan uppdragsgivare. Nya rutiner och en helt annan organisation med tydliga befattningsbeskrivningar behövdes för att klara nya uppdragsgivares kvalitetskrav. Att byta organisation är inget man kan göra i långsam takt.

– Tanken att byggjobbarna ”försörjde” de på kontoret är fel. Tjänstemännens kostnader ingick i projekten, tillägger Dag Urban Hoas.

Gjorde ni för stora inköp på kort tid?

– Mycket var eftersatt. Arbetsmiljön, både på kontoret och byggena, behövde förbättras och säkerheten höjas.

Köpet av bolaget som blev Byggnadshyttan Eld framstår som dåligt?

– Vi behövde verksamhet som kunde ge sysselsättning vintertid. Framtidsutsikterna såg bättre ut än de var. Det var ingen bra affär. Vi drog på oss stora kostnader när vi iordningställde utställningslokalen i Hemse, och kostnader när verksamheten flyttades till Visby.

Var ekonomin så dålig att bygghandlare ifrågasatte kreditvärdigheten?

– I början av 2014 berodde det på att vi bytt faktureringsadress och fakturor hamnade fel. Men mot slutet av året var ekonomin så ansträngd att inte alla gav kredit.

Hade det gått att undvika konkurs?

– Om vi fått betalt för alla jobb i Södertälje hade vi klarat oss. När vi inte fick det behövdes ett lån. En borgen på tre miljoner kronor hade räckt för att rädda bolagen, hävdar Hoas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!