”Det var en riktigt onödig konkurs”

Ledningen hävdar att det var tvisten efter kyrkorestaureringen i Södertälje som fick Byggnadshyttan att gå omkull, men de ekonomiska problemen började långt tidigare. Under de sista åren drog Byggnadshyttan på sig stora omkostnader. Många slog larm utan att styrelsen agerade.

Arild Olsen och Mats Pettersson har jobbat på Byggnadshyttan i nästan 30 år. De är kritiska mot miljonrullnngen inom företaget.

Arild Olsen och Mats Pettersson har jobbat på Byggnadshyttan i nästan 30 år. De är kritiska mot miljonrullnngen inom företaget.

Foto: Rolf Jönsson

GA granskar Byggnadshyttan2015-10-22 12:00

Det är februari 2015. På Scandic hotell i Visby hamn har alla anställda vid Byggnadshyttan på Gotland samlats. Solen skiner och alla äter semlor, men stämningen är spänd. Byggnadsarbetarna har ryktesvägen fått höra att bolaget har haft en stor skatteskuld och vill ha klara besked: Vad är det som händer?

LÄS ÄVEN: Tuffa år var enligt planen

I flera år har de haft på känn att något är fel. Det började när verksamheten i stiftelsen Byggnadshyttan lades över i bolag 2012. Den tidigare ledningen hade varit försiktig med investeringarna och alltid haft ett kapital för oförutsedda utgifter, men med den nya bolagsledningen, med vd Dag Urban Hoas i spetsen, kom miljonerna i rullning.

Mats Pettersson och Arild Olsen som har jobbat på Byggnadshyttan sedan starten 1986 minns hur de häpet såg på när det nybildade bolaget investerade i matbodar, containrar, ställningar och en lastbil. Samtidigt gick företaget på kort tid från 5 till 12 personer på kontoret och från 20 till 24 anställda på byggnadssidan.

Också Niklas Kinberg, facklig företrädare för byggnadsarbetarna på Byggnadshyttan, reagerade över de många nyanställningarna:

– Vi gick alltså från att fyra byggnadsarbetare skulle betala en tjänsteman till att två arbetare skulle betala en tjänsteman, konstaterar han.

Med fler tjänstemän behövdes större lokaler. Byggnadshyttan skaffade ett stort kontor vid Kopparsvik som rustades upp av egen personal. Mats Pettersson, som har arbetat som lagbas, uppskattar att bara ombyggnaden kostade mellan 2 och 3 miljoner kronor.

Byggnadshyttan Eld blev en annan affär där miljonerna rullade. Hösten 2012 köpte Byggnadshyttan ett företag i Hemse som specialiserat sig på eldstäder. Tanken var att Byggnadshyttan också skulle köpa bolagets lokaler. En stor ombyggnad genomfördes, men fastighetsköpet kunde inte fullföljas och när verksamheten flyttades till Visby gick investeringarna i Hemse om intet. Äventyret med Byggnadshyttan Eld resulterade i en sammanlagd förlust på 3,7 miljoner kronor.

Mats Pettersson och Arild Olsen tycker att ledningen på många sätt ägnade sig åt rent slöseri och blev frustrerade när det dessutom var fel saker som köptes in. Arild, som arbetat som chaufför, tillfrågades inte om vilken lastbilsmodell de skulle välja. Plötsligt var en påkostad lastbil levererad, men den kunde inte användas till alla transporter, utan måste ofta ersättas med hyrbilar.

Snart fick de anställda signaler om att ekonomin var i gungning: Gång på gång stoppades de i byggbutikernas kassor när de skulle köpa byggnadsmaterial.

– Vi var inte kreditvärdiga, förklarar Mats.

– Det var så pinsamt. Byggnadshyttan var ett välrenommerat företag som aldrig hade haft sådana problem, säger Arild.

GA har talat med flera personer som uppger att både de själva och andra har slagit larm om situationen till Dag Urban Hoas och Lars Danielson, som är ordförande för styrelsen för stiftelsen Byggnadshyttan. Ingen av dem tycker att de har fått någon respons.

Vid stormötet på Scandic hotell i februari är det dags igen. Här lyssnar både företagsledningen och Lars Danielson till Niklas Kinbergs halvtimmeslånga sammanfattning av de anställdas missnöje och oro: Det handlar om tvivel på satsningar som har gjorts, om brist på öppenhet och om besvikelse över att ledningen har mörkat det ekonomiska läget. De anställda tycker att Dag Urban Hoas ska avgå om han inte börjar lyssna på personalen.

Men än en gång får de veta att det inte finns någon anledning till oro.

I dag har gått nästan en månad sedan Byggnadshyttan gick i konkurs.

– En riktigt onödig konkurs, säger Mats Pettersson och Arild Olsen.

Mats gick i pension i somras och Arild är sjukskriven efter en skada, därför är de inte personligt berörda av konkursen, men båda är djupt besvikna över att det gick så långt. Byggnadshyttan var ett välrenommerat företag med omtalad spetskompetens inom byggnadsvården.

– Det snabba förfallet känns som en spik i hjärtat. Vi låg på topp, men föll fullständigt, säger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!