Det var i januari förra året som Aftonbladet avslöjade att de gotländska livsmedelsbolagen Gothemsgården och Gotland K&D misstänktes för omfattande köttfusk. Enligt Stockholm stads miljöförvaltning ska man ha köpt in svenskt kött i ena bolaget och utländskt kött i det andra. Därefter ska köttet ha blandats och sålts som svenskt kravmärkt kött. Det var Stockholm stad som polisanmälde de båda företagen, som nu är försatta i konkurs.

Daniel Selin, avdelningschef för livsmedelskontroller på miljöförvaltningen i Stockholm stad, använde starka ord när det misstänkta fusket avslöjades:

– Vi tror inte att det rör sig om misstag och försumlighet som ägarna har sagt till oss. Det har pågått länge, det handlar om stora volymer. Det är systematiskt och uppsåtligt. Det är bedrägeri och inget annat. De har haft lång tid på sig att förklara för oss men de har inte kunnat ge oss någon information och till och med försett oss med felaktig information, vill jag mena.

LÄS MER: Så går utredningen

Men nu har åklagaren Anita Kjellén, vid Stockholm City Åklagarkammare, beslutat att lägga ned den pågående utredningen. Detta enligt P4 Gotland. Åklagaren säger till radion att det skulle krävas ytterligare utredningar för att hitta bevis och eftersom en fällande dom för brott mot livsmedelslagen bara kan resultera i böter, skulle utredningsarbetet kosta orimligt mycket.

Ett lagförslag om skärpta straff för brott mot livsmedelslagen är på gång. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill att man ska kunna dömas till fängelse för liknande brott.

Gothemsgårdens ägare har inte velat yttra sig om anklagelserna, men tidigare slakterichefen på Gotland har sagt i en tidigare artikel på Helagotland.se att alla anklagelser är gripna ur luften.

– Allt vårt kött var gotländskt.

LÄS MER: Förre chefen om anklagelserna

Helagotland.se har sökt både åklagaren Anita Kjellén och Daniel Selin på Stockholm stad utan resultat.

LÄS MER: Förslag om fängelsestraff