Matfusk ska kunna leda till fängelse. Det föreslår en utredning som regeringen beställt och som Dagens Nyheter tagit det av.

– Det har blivit mer och mer frekvent med livsmedelsfusk och det handlar också om allvarligt fusk som skett, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som tillsatt utredningen, till DN.

Färgade grässtrån säljs som saffran, kaffe och te späs ut, exemplen på matfusk är många. Bara under 2016 avslöjades ett 60-tal fall av matfusk. Och det mest omfattande av dem alla var köttskandalen med Gothemsgården och Gotlands K&D.

Det var i januari förra året som Aftonbladet avslöjade att de gotländska livsmedelsbolagen Gothemsgården och Gotland K&D misstänktes för omfattande köttfusk under flera års tid och försäljning av hundratals ton felmärkt kött. Enligt Dagens Nyheter var bedrägeriet det största som livsmedelskontrollen i Stockholm någonsin har avslöjat. Företagen gick efter skandalen i konkurs och det misstänkta köttfusket ligger fortfarande på åklagarens bord.

LÄS MER: Så går utredningen med stora köttfusket

I dag riskerar svenska matfuskare på sin höjd böter. Regeringens utredare föreslår upp till två års fängelse när fusket kan innebära fara för människors eller djurs hälsa eller när det är omfattande.

Konsumentminister Per Bolund (MP) tror att en lagskärpning och fängelsestraff kommer att ha avskräckande effekt.

– Anledningen till fusket är att man tjänar pengar på det. Löper man risken att få ett mycket kännbart straff och till och med åka i fängelse, då kommer många att hålla sig och inte ta den risken.

Efter att den misstänkta köttskandalen med de två gotländska företagen avslöjades blev reaktionerna på Gotland starka.

LÄS MER: "Man skäms för att man är gotlänning"

LÄS MER: Branschen rasar: "De har svärtat Gotlands namn"

Utredningsförslaget om straffskärpning för den här typen av brott ska nu ut på remiss. Om allt går enligt plan kan lagändringen träda i kraft den 1 juli 2018.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.