Kritiken kring Fårösundsskolan missar delvis målet

Kritiken kring Fårösundsskolan missar delvis målet skriver Oscar Lindster (S), Regionråd och ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Kritiken kring Fårösundsskolan missar delvis målet skriver Oscar Lindster (S), Regionråd och ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Foto: Henrik Lindstedt

Skola och utbildning2025-04-18 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Den stora demografiska utmaningen som Gotlands förskolor och skolor står inför riskerar att urvattna kvaliteten i utbildningen. 

Detta har till viss del kommit att sammanblandas med resultatet av den tillsyn som Skolinspektionen genomfört på Fårösundsskolan.

Det som inte framgår i de ledartexter som publicerats den senaste veckan (Mats Linder GA och Katarina Hedström Gotlänningen) men i beslutet från Skolinspektionen är att vid tiden för deras besök under höstterminen 2024 så riktas inte kritik mot den undervisning som bedrivs eller lärarbehörigheten på skolan.

Kritiken riktas bakåt i tiden då undervisning i NO-ämnena inte bedrivits i tillräcklig omfattning, vilket inneburit att eleverna inte fått den undervisning de varit berättigade till. Detta är självklart inte acceptabelt och då nuvarande barn- och utbildningsnämnd fick vetskap om detta så pekade vi tydligt på att det måste lösas, redan innan översynen av högstadierna på norra Gotland påbörjades.

I hela landet står kommuner inför stora omställningar i och med den demografiska förändring som innebär att antalet barn och unga minskar kraftigt, samtidigt som antalet äldre ökar än mer. Anledningen är framför allt ett lägre barnafödande, något som i princip hela västvärlden har problem med, samt i kombination med en minskad invandring.

Den senaste befolkningsprognosen visar att det på Gotland riskerar att bli än värre än vi befarat. De nya siffrorna visar på en minskning på nästan 1300 barn och elever i de gotländska för- och grundskolorna de kommande tio åren. Det skulle även innebära 123 miljoner kronor mindre i barn- och utbildningsnämndens budget.

I anslutning till barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde höll vi en gemensam workshop för att försöka etablera en samlad bild kring våra förutsättningar och den demografiska utvecklingen och de utmaningar vi ser framåt.

Vi är bland partierna i nämnden i stort överens om var vi står och vad vi står inför, samt att detta kommer att kräva åtgärder.

Tanken är att det första steget är att möta gotlänningar och visa på, redogöra för och diskutera kring de stora utmaningar som den gotländska skolorganisationen står inför.

Oscar Lindster (S)

Regionråd

Ordförande barn och utbildningsnämnden

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.