Enligt åtalet ska de två männen, en 30 år gammal och en 35 år gammal, tillsammans olovligen tagit sig in i Mats och Susanne Wihlborgs trädgård i oktober 2016. Männen, som båda är bosatta på Gotland, ska där ha satt plastband märkta med "Nordfront", en webbsida med stark koppling till Nordiska motståndsrörelsen, på åklagarnas bilar.

I åtalet, som lämnades in till Gotlands tingsrätt på torsdagen, står det att de två misstänkta männen ska ha genomfört handlingarna som en hämnd för Mats Wihlborgs åtgärder i "sin myndighetsutövning som åklagare". Det som åsyftas är då den misstänkta gruppvåldtäkt som fick stor nationell uppmärksamhet i oktober förra året. Mats Wihlborg var åklagare i fallet, och det var efter att han valt att släppa de misstänkta gärningsmännen som det nattliga hembesöket ska ha ägt rum.

– Vi ser hembesöket som en reaktion på att det hävts anhållanden efter den uppmärksammade våldtäkten, sade dåvarande åklagaren Magnus Berggren till Helagotland.se i april. Sedan dess har målet tagits över av Johan Dehlin.

Artikelbild

| I en av de misstänkta gärningsmännens telefon fanns en bild på någon som placerar plastband utanför Gotlands tingsrätt. Banden är likadana som de som placerades på åklagarnas bilar.

I förundersökningsprotokollet beskriver Mats Wihlborg i förhör hur han upptäckte plastbanden när han kom ut till bilarna på morgonen den 7 oktober, och att han först blev förbannad, men att det sedan kom en obehagskänsla. "Mats säger att han förstår att det inte var någon kärleksyttring", skriver polisen i protokollet.

LÄS MER: Ville skrämma åklagare – kan åtalas för brott

Susanne Wihlborg säger till Helagotland.se att hon inte varit övertygad om att det skulle gå att binda några misstänkta till händelserna.

– Att de kunde hitta två misstänkta tycker jag är bra, säger Susanne Wihlborg.

Artikelbild

Även om famljen Wihlborg inte såg eller hörde de misstänkta inkräktarna så har det påverkat familjen mer än de själva kunde tro. Familjen uppmanades bland annat av polis att bo på något annat ställe ett par dagar efter händelsen.

– Det var enormt turbulent efter händelsen, även veckorna efter. Det har påverkat vår familj ganska mycket, mer än man kanske kan tänka sig.

Artikelbild

| Susanne Wihlborg.

LÄS MER: Åklagare fick hembesök – polis utreder misstänkt brott

Susanne Wihlborg berättar att hon alldeles nyligen reagerade när hon hängde tvätt i trädgården och en bil sakta körde förbi uppfarten.

Artikelbild

| Mats Wihlborg.

– Tidigare skulle jag aldrig ha reagerat, nu blev jag rädd. Det har satt sina spår i oss, jag märker det på våra barn och jag märker det på Mats. Det finns en otrygghet på något vis, säger hon.

I förhören har de båda misstänkta gärningsmännen nekat till att de har något att göra med händelsen. På majoriteten av polisens frågor i förhören har de svarat "inga kommentarer".