Det var under natten till 6 oktober 2016 som åklagaren Mats Wihlborg och hans familj fick hembesök av två personer. De delgavs tidigt misstanke om förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott – vilket är de två brottsrubriceringarna som ännu gäller.

Åklagaren Magnus Berggren satte det tidigt i samband med Mats Wihlborg valt att släppa flera män som i ett första skede var skäligen misstänkta för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Visby.

– Vi ser hembesöket som en reaktion på att det hävts anhållanden efter den uppmärksammade våldtäkten, säger Magnus Berggren.

Artikelbild

Männen ska ha satt upp "avspärrningsband" på flera av Mats Wihlborgs bilar.

– Åklagaren fick nattligt besök av två personer. De tejpade upp avspärrningsband med Nordfronts logga och text på ett par bilar som stod på gården, säger Magnus Berggren.

Polisen kommer nu att slutdelge parterna som varit med i förundersökningen och sedan ska polisen redovisa sin förundersökning för åklagaren. Mycket tyder alltså på att två män kommer att åtalas för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott.

– Generellt kan man säga att om ett ärende går till slutdelgivning är det mycket som talar för att det blir ett åtal. Men det är inte 100 procent klart, säger Magnus Berggren.

Hur ser det ut med bevisning?

– Det finns en del teknisk bevisning. Jag kan inte berätta vad det är när ärendet inte är slutredovisat och klart, säger Magnus Berggren.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.