Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gÄrd i Rute. Mjölken frÄn korna pastöriseras i det egna lilla mejeriet i familjens kÀllare. Den sÀljs som den Àr eller förÀdlas till grÀdde, fil eller yoghurt.
â Det Ă€r en restaurang som vill ha grĂ€ddfil nu, det gör vi inte i vanliga fall, men det Ă€r sĂ„dana hĂ€r saker som Ă€r lite roligt nĂ€r man jobbar sĂ„ hĂ€r smĂ„skaligt, sĂ€ger Lotta medan hon hĂ€ller upp morgonens mjölk i glasflaskorna.
Morgon och kvÀll mjölkas fjÀllkorna och totalt fÄr de 60 liter om dagen.
â Vi har ingen mjölktank och det tror jag vi Ă€r rĂ€tt ensamma om, sĂ€ger Lotta.
â Vi kyler inte ner mjölken efter vi har mjölkat, utan vi tar in den och pastöriserar den direkt, sĂ€ger Anders.
I det lilla mejeriet sker hela produktionen. De pastöriserar, tappar upp, kyler ner och sÀtter pÄ etiketter pÄ flaskorna. Produkterna frÄn de 15 fjÀllkorna sÀljs till butiker och restauranger runt om pÄ ön och tvÄ gÄnger i veckan skickar de till kunderna i Stockholm. Mjölken frÄn fjÀllkorna nÄr i dag Michelinkrogar som Agrikultur, Frantzén och Ekstedt.
â Vi sĂ€ljer 70 procent av vĂ„ran Ă„rsproduktion till Stockholm. Vi har ganska mĂ„nga restauranger som Ă€r fasta kunder nu och det kĂ€nns jĂ€tteroligt att de vill ha vĂ„r mjölk, sĂ€ger Lotta.
De omsÀtter i dag 1 miljon, och tror att nÄgra av framgÄngsfaktorerna Àr intresset för lokala rÄvaror frÄn mindre jordbruk och glasflaskans design.
â Vi Ă€r glada att flaskan Ă€r fin sĂ„ att mĂ„nga vill visa upp den pĂ„ Instagram, sĂ€ger Lotta.
NÀr de tog över gÄrden av Anders förÀldrar hade de vanlig mjölkproduktion med 28 kor. Det blev inte lönsamt och de hade inte areal för, och ville heller inte satsa pÄ nÄgot större. 2016 bestÀmde de sig för att vÄga göra idén om fjÀllkona till verklighet och de tre första kom till gÄrden, men var inte sÀkra pÄ om det skulle gÄ att leva pÄ ett smÄskaligt jordbruk.
â Anders trodde inte pĂ„ att det skulle gĂ„ alls, sĂ€ger Lotta och skrattar.
â Nej, det trodde jag inte. Men det Ă€r helt otroligt att se vad kockarna kan göra av vĂ„r produkt nu, sĂ€ger Anders.
Vad lockade er till att driva ett smÄskaligt jordbruk?
â Att driva en gĂ„rd dĂ€r man vet om hela kretsloppet och vet var mjölken hamnar. HĂ€r blir det mer personligt och vi Ă€r med i varje led. För oss Ă€r det smĂ„skaliga ett sĂ€tt att fĂ„ vara sjĂ€lvstĂ€ndiga, sĂ„ gott det gĂ„r i regeldjungeln, sĂ€ger Lotta Bogren.