FrÄn fjÀllkorna i Rute till Michelinkrogar i Stockholm

PÄ Puttersjaus gÄrd lever de pÄ ett smÄskaligt jordbruk, mjölken frÄn de 15 fjÀllkorna anvÀnds som ingrediens hos stjÀrnkrogarna i Stockholm.

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gÄrd i Rute med 15 fjÀllkor i besÀttningen.

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gÄrd i Rute med 15 fjÀllkor i besÀttningen.

Foto: Mathilda Lavergren

Rute2022-05-12 19:05

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gĂ„rd i Rute. Mjölken frĂ„n korna pastöriseras i det egna lilla mejeriet i familjens kĂ€llare. Den sĂ€ljs som den Ă€r eller förĂ€dlas till grĂ€dde, fil eller yoghurt. 

– Det Ă€r en restaurang som vill ha grĂ€ddfil nu, det gör vi inte i vanliga fall, men det Ă€r sĂ„dana hĂ€r saker som Ă€r lite roligt nĂ€r man jobbar sĂ„ hĂ€r smĂ„skaligt, sĂ€ger Lotta medan hon hĂ€ller upp morgonens mjölk i glasflaskorna. 

Morgon och kvĂ€ll mjölkas fjĂ€llkorna och totalt fĂ„r de 60 liter om dagen. 

– Vi har ingen mjölktank och det tror jag vi Ă€r rĂ€tt ensamma om, sĂ€ger Lotta. 

– Vi kyler inte ner mjölken efter vi har mjölkat, utan vi tar in den och pastöriserar den direkt, sĂ€ger Anders. 

undefined
I det lilla mejeriet, i familjens kÀllare, förÀdlas mjölken.

I det lilla mejeriet sker hela produktionen. De pastöriserar, tappar upp, kyler ner och sĂ€tter pĂ„ etiketter pĂ„ flaskorna. Produkterna frĂ„n de 15 fjĂ€llkorna sĂ€ljs till butiker och restauranger runt om pĂ„ ön och tvĂ„ gĂ„nger i veckan skickar de till kunderna i Stockholm. Mjölken frĂ„n fjĂ€llkorna nĂ„r i dag Michelinkrogar som Agrikultur, FrantzĂ©n och Ekstedt. 

– Vi sĂ€ljer 70 procent av vĂ„ran Ă„rsproduktion till Stockholm. Vi har ganska mĂ„nga restauranger som Ă€r fasta kunder nu och det kĂ€nns jĂ€tteroligt att de vill ha vĂ„r mjölk, sĂ€ger Lotta. 

De omsĂ€tter i dag 1 miljon, och tror att nĂ„gra av framgĂ„ngsfaktorerna Ă€r intresset för lokala rĂ„varor frĂ„n mindre jordbruk och glasflaskans design. 

– Vi Ă€r glada att flaskan Ă€r fin sĂ„ att mĂ„nga vill visa upp den pĂ„ Instagram, sĂ€ger Lotta. 

undefined
Kalvar tillsammans med mammor ute i hagen.

NĂ€r de tog över gĂ„rden av Anders förĂ€ldrar hade de vanlig mjölkproduktion med 28 kor. Det blev inte lönsamt och de hade inte areal för, och ville heller inte satsa pĂ„ nĂ„got större. 2016 bestĂ€mde de sig för att vĂ„ga göra idĂ©n om fjĂ€llkona till verklighet och de tre första kom till gĂ„rden, men var inte sĂ€kra pĂ„ om det skulle gĂ„ att leva pĂ„ ett smĂ„skaligt jordbruk. 

– Anders trodde inte pĂ„ att det skulle gĂ„ alls, sĂ€ger Lotta och skrattar. 

– Nej, det trodde jag inte. Men det Ă€r helt otroligt att se vad kockarna kan göra av vĂ„r produkt nu, sĂ€ger Anders.   

Vad lockade er till att driva ett smĂ„skaligt jordbruk? 

 â€“ Att driva en gĂ„rd dĂ€r man vet om hela kretsloppet och vet var mjölken hamnar. HĂ€r blir det mer personligt och vi Ă€r med i varje led. För oss Ă€r det smĂ„skaliga ett sĂ€tt att fĂ„ vara sjĂ€lvstĂ€ndiga, sĂ„ gott det gĂ„r i regeldjungeln, sĂ€ger Lotta Bogren. 

I Mjölkbodi sÀljs Àven produkterna, nÄgot som blivit vÀldigt populÀrt bland grannar och hitresande.
I Mjölkbodi sÀljs Àven produkterna, nÄgot som blivit vÀldigt populÀrt bland grannar och hitresande.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om