Ett steg närmare flytande vindkraftverk utanför Gotland

En flytande vindkraftspark mellan Gotland och fastlandet är ett steg närmare att bli verklighet. Regeringen ger den berörda länsstyrelsen i uppdrag att se över förutsättningarna.

Vindkraftparken Dyning planeras ligga 4,5 mil från Oxelösund och 5 mil från Gotland.

Vindkraftparken Dyning planeras ligga 4,5 mil från Oxelösund och 5 mil från Gotland.

Foto: Freja Offshore

Gotland2024-02-07 05:00

I slutet av oktober 2023 lämnade vindkraftsföretaget Freja offshore in en ansökan till Klimat- och näringslivsdepartementet om att få anlägga en flytande vindkraftpark, fem mil nordväst om Gotland. Den 419 kvadratkilometer stora vindkraftparken ska omfatta mellan 160– 170 vindkraftverk och ska kunna leverera 10 TWh, vilket är tio gånger Gotlands årskonsumtion.

Nu ser man ut att vara ett steg närmare att förverkliga sina visioner i Östersjön. Detta efter att regeringen den 25 januari beslutade om att gå vidare med den havsbaserade vindkraftsparken Dyning, vilken Freja offshore vill bygga mellan den östgötska skärgården och Gotland.

– Vi har lagt den här parken långt från både fastland och Gotland för att inte störa den kustnära miljön. Beslutet gör att vi skruvar upp beredskapen hos oss för att kunna bistå länsstyrelsen med all information och komplettering de kan tänkas vilja ha, säger Magnus Hallman, vd för Freja offshore.

undefined
Flytande vindkraftverk.

Förutom att länsstyrelsen fått i uppgift att ta ansökan vidare så har man också beslutat att ge Sveriges geologiska undersökning, SGU, i uppdrag att utreda möjligheterna för undervattenskablar till anläggningarna.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommenterar beslutet i ett pressmeddelande.

– Det pågår nu ett intensivt och omfattande arbete på flera länsstyrelser runt om i landet och inom Regeringskansliet för att bereda alla ansökningar som har inkommit från aktörer som vill bygga nya havsbaserade vindkraftsparker. Vi behöver mer än fördubbla elproduktionen till år 2045 för att klara klimatomställningen, så ansökningarna är mycket välkomna, säger hon.

undefined
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Försvarsmaktens initiala negativa inställning till parken i Östersjön är inget som Magnus Hallman oroar sig alltför mycket inför.

– Försvaret säger ofta nej med hänvisning till rikets säkerhet. Jag tror vi kommer att komma till ett läge där de inte längre kan protestera och måste slänga in ett villkor i ansökningar. Ser man till vissa exempel på västkusten så har faktiskt regeringen fattat beslut som Försvarsmakten sagt nej till. De är ingen instans som har en vetorätt, men har en tung roll i Östersjön.

Hallman förhåller han sig mer försiktigt positiv snarare än överlycklig.

– Vi kör med en ödmjuk attityd och ska svara på de frågor som kommer in, sen får vi se om vi på något sätt kan övertyga tillståndsgivande att det här är en bra idé, säger han.

Illustration av hur en vattenpark kan se ut från perspektivet under ytan.
Illustration av hur en vattenpark kan se ut från perspektivet under ytan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!