Strax före halv ett. Först då var rösterna till kommunalvalet på Gotland räknade. Alla ledande politiker fanns då i radiohuset för att bli intervjuade i direktsändning och det var ett ganska trött och nervöst gäng som inväntade den sista rösträkningen, den från innerstan i Visby. När det stod klart att de rödgröna ännu en gång fått majoritet blev det kramkalas.

– Det är en stor lättnad och jag är väldigt glad för det här. Det är en historisk seger, det är första gången på 20 år som majoriteten sitter kvar, sa en trött men glad Åke Svensson (S). Jag tror att väljarna har förtroende för oss trots tuffa beslut som vi genomfört med skattehöjning och att vi stängt Roma vårdcentral.

De rödgröna fick tillsammans 47,6 procent av rösterna (S 30,1, V 8,2 och MP 9,3). Ännu ska poströsterna räknas och mandatfördelningen kan fortfarande ändras något.

Men klart är att SD inte blir vågmästare på Gotland.

– De rubbar inte vår majoritet. Det känns bra.

Om FI säger Åke Svensson att:

–  Det är ett väldigt spännade parti och deras enda mandat kan vara viktigt för att driva jämställdhetsfrågor.

Vänsterns Brittis Benzler:

– Just nu känns det jättebra. Om man tänker på det lokala valresultatet känns det jättebra och det ser ut som att vi sitter kvar definitivt.

Miljöpartiet Stefaan de Maecker var glad för att få fortsätta vara med och styra och för det nya mandat miljöpartiet ser ut att få enligt det preliminära resultatet.