– Ingenting är klart. Valberedningen ska ha ett första möte på torsdagskvällen, säger Sonia Landin, sammankallande för den socialdemokratiska valberedningen.

Så fort valresultatet blev klart satte partierna igång sitt arbete med att utse vilka politiker som ska få uppdragen som heltidspolitiker, alltså bli regionråd.

Socialdemokraterna kommer att få uppdraget att utse det regionråd som också blir regionstyrelsens ordförande. Det har varit Åke Svensson de senaste fyra åren och partiets linje har varit att han är den som ska inneha posten även den här mandatperioden.

Artikelbild

| Hanna Westerén (S) och Åke Svensson (S) är ofta i talarstolen på fullmäktige. Hur vitaliserar vi regionfullmäktige, undrar nygamla ledamoten Lennart Petersson.foto: krister nordin/ gt arkiv

Men tvåan på Socialdemokraternas lista, Hanna Westerén, fick fler personkryss än Åke Svensson. Hon fick drygt 900 och Åke Svensson 638.

Skulle hon kunna ta över?

– Jag kan inte säga något i det här läget. Nu ska våra klubbar runt om på Gotland nominera dem som de tycker ska bli regionråd. Sedan kommer det tas ett beslut på partiets representantskap (partiets högsta beslutande organ på Gotland) den 13 oktober.

Tycker du att Hanna Westerén ska ta över?

Artikelbild

| Hanna Westerén (S) och Åke Svensson (S) är ofta i talarstolen på fullmäktige. Hur vitaliserar vi regionfullmäktige, undrar nygamla ledamoten Lennart Petersson.foto: krister nordin/ gt arkiv

– Nu talar jag som sammankallande i valberedningen och vill inte uttala mig om något förrän vi har träffats.

Enligt både Sonja Landin och Hanna Westerén har partiet ändå tydligt aviserat att det är Åke Svensson som ska fortsätta som regionstyrelsens ordförande. Åke Svensson har också sagt att det här är den sista mandatperioden för honom.

– Jag ser fram emot kommande diskussioner om framtida ledarskap, sa Hanna Westerén i en tidigare artikel på Helagotland.se.

 

Åke Svensson är inställd på att fortsätta som ordförande för regionstyrelsen hela mandatperioden. Att Hanna Westerén fick fler röster kommenterar han:

- Det visar att många har förtroende för henne. Men nu är det upp till valberedningen att förhålla sig till det.

 

Till fullmäktigemötet den 15 oktober ska partierna ha bestämt vilka personer de tycker ska sitta i regionstyrelsen och vilka som ska vara regionråd. Under mötet väljs de formellt.