Jesper Skalberg Karlsson (M) blev den kandidat i kommunvalet som fick störst draghjälp av personrösterna. När Moderaternas toppnamn Anna Hrdlicka fick 391 kryss fick Jesper Skalberg Karlsson 662. Han tar sig därmed från en tiondeplats på valsedeln till en förstaplats inom Moderaterna i kommunvalet.

Är det ett plåster på såren efter det förlorade riksdagsmandatet?

– Jag vet inte, mitt mål var ju att bli omvald till riksdagen. Vi var bara 253 röster från att få mandatet och jag fick fler kryss än både Hanna Westerén och Lars Thomsson, men det räckte inte hela vägen fram, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Jesper Skalberg Karlsson är ändå glad över det starka stödet från väljarna.

– Det innebär att jag har ett personligt mandat och inte bara ett mandat från partiet.

Det är fullmäktigegruppen och inte personrösterna som avgör vem som får vilket uppdrag i Moderaterna. Men enligt Jesper Skalberg Karlsson är Moderaterna ett parti som tar kryssen på stort allvar:

– Detta påverkar min ställning inom partiet och stärker min position i diskussionerna om vem som ska företräda partiet på olika poster.

Samtalen inom Alliansen har ännu inte inletts och det är inte klart hur styret av Gotland kommer att se ut framöver.

Kan du tänka dig att axla en eventuell regionrådspost?

– Det bestämmer jag inte nu, men jag kommer att finnas tillgänglig för partiet. De avgör om jag ska fokusera på att vara förbundsordförande eller ta en mer aktiv roll i regionen.

Jesper Skalberg Karlsson inser att det är stor skillnad på riks- och regionpolitik.

– Jag kommer att anpassa mig, men jag är oprövad som hög företrädare för partiet lokalt. Och jag tycker att man ska vara ödmjuk inför de uppgifter man axlar. När man är 25 år ska man inte vara företrädare för så stora verksamheter som sjukvård eller skola. Då bör man ha mer erfarenhet och vara äldre än vad jag är, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Jesper Skalberg Karlsson har dock ännu inte gett upp hoppet om att Moderaterna ska återerövra det gotländska riksdagsmandatet. Han utesluter inte att det kan bli extraval och då tror han att Moderaterna har chans att få fler röster.

– De som har röstat på Sverigedemokraterna och vill ha en stram flyktingpolitik vill nog hellre ha en moderat i riksdagen än en centerpartist, säger Jesper Skalberg Karlsson.