Det preliminära valresultatet visar att Miljöpartiet får 6,1 procent av rösterna till regionfullmäktige på Gotland. Det är ett tapp på 3,2 procentenheter från valet 2014. Detta innebär att partiet går från att ha haft åtta mandat i fullmäktige, till att få fyra. En besviken Isabel Enström, gruppledare för Miljöpartiet på Gotland, tror att resultatet på Gotland har ett samband med partiets rösttapp till riksdagen. 2014 fick partiet 6,8 procent av rösterna, i årets val landar de preliminärt på 4,3 procent och förlorar 10 mandat i riksdagen.

– Det är klart att det känns jättetråkigt att vi tappar så mycket röster. Jag är stolt över det vi har genomfört de senaste åtta åren. Jag tror att det handlar om en dålig rikstrend som har påverkat oss lokalt, säger hon.

Isabel Enström berättar att hon före valet både hoppades och trodde att de skulle göra ett bättre resultat.

Artikelbild

| Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin på partiets valvaka i Stockholm.

– Min känsla lokalt var att vi hade en god chans att få sitta kvar i majoriteten. Speciellt efter att vi blivit stärkta det senaste året med Meit Fohlin som regionstyrelsens ordförande. Vi har haft många frågor som vi driver här och även fått mycket resurser från regeringen som vi har kunnat dra nytta av, säger hon.

Kunde ni ha gjort någonting annorlunda?

– Det är klart att man alltid blir självkritisk i efterhand, men jag är väldigt stolt över mina gröna partivänner. Jag känner att vi har gjort så mycket vi bara kan. Jag är lite besviken att vi inte fick mer röster men det tänker jag inte primärt handlar om vår insats lokalt utan är en effekt av en dålig trend på riks, säger hon.

Trots valresultatet hoppas Isabel Enström att partiet kan få fortsatt inflytande på något sätt.

– Vi kommer att försöka genomföra så mycket grön politik som möjligt med det väljarstöd vi har fått. Det viktiga är att vi får ett stabilt styre på Gotland.

Det enda parti Miljöpartiet inte kan tänka sig att samarbeta med är Sverigedemokraterna, säger Isabel Enström. I övrigt lämnar hon öppet för ett eventuellt blocköverskridande samarbete.

– När slutresultatet är sammanräknat kommer vi i partiet att ha ett möte och diskutera vad vi kan tänka oss och inte. Vi är absolut beredda att dra vårt strå till stacken, men det beror på vad vi får ut av det, säger hon.