UPPDATERAD TORSDAG: Nu är alla gotländska personröster till riksdagen räknade. Sammanlagt 11 502 gotlänningar valde att kryssa en person i riksdagsvalet.

 

Den person som kryssats av flest gotlänningar är Christer Engelhardt (S), hittills har 1 548 personkryss registrerats. Tvåa kommer Gustaf Hoffstedt (M) med hittills 1 414 kryss.

Artikelbild

| Gustaf Hoffstedt (M) och Christer Engelhardt (S) ser ut att få fyra år till i riksdagen.

– Det känns fantastiskt att få ett så enastående stöd. Dels att Moderaterna hävdar sig ganska väl i riksdagsvalet på Gotland, jämfört med andra valkretsar där vi sjönk mer, dels att om de här siffrorna står sig in i det sista så tycks jag vara den i förhållande till mitt partis storlek vara den mest personkryssade personen. Det känns väldigt hedersamt, och förpliktigande, att få ett sådant erkännande, säger Gustaf Hoffstedt.

Gustaf Hoffstedt är "nybörjare" i riksdagen och kommande mandatperiod blir hans andra.

– Jag kommer att lära mig detta att vara i opposition. Nu gäller det att tufft granska den kommande regeringen, men även att driva på viktiga sakfrågor.

Det första Gustaf Hoffstedt kommer att sätta tänderna i är att jobba för att rädda Bromma flygplats.

Artikelbild

| Gustaf Hoffstedt (M) och Christer Engelhardt (S) ser ut att få fyra år till i riksdagen.

– Diskussionen har blivit ännu mer högaktuell eftersom det är ett avtal mellan Stockhom stad och regeringen som avgör flygplatsens framtid. Eftersom det ser ut att bli rödgrönt styre i bägge dessa är vi många som måste samla oss för att försvara den här fantastiska flygplatsen.

Christer Engelhardt har suttit i riksdagen i tolv år och är därmed gammal i gården.

Artikelbild

– Det känns hedersamt att ha fått nytt förtroende att få representera gotlänningarna de kommande fyra åren. Det är ett förtroende jag hoppas kunna förvalta väl.

Kontinuitet är något han tror är positivt.

–Många ledamöter kommer att bytas ut i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.Det är en fördel att ha en riksdagsledamot i gruppen med lång erfarenhet, det gynnar Gotland.

Gotland har bara två riksdagsledamöter och det viktiga är att båda jobbar för att hålla frågor som är viktiga för Gotland vid liv som, påpekar Christer Engelhardt. Även han brinner för kommunikations och infrastrukturfrågor.

– Även om vi har ett färjeavtal i hamn så gäller det att förvissa sig om att de kommunikationsvägar som vi har till och från Gotland även är aktuella under pågående mandatperiod och att det inte sker några försämringar.

På Val.se kan man följa rösträkningen i realtid.