Under onsdagen får Lars Thomsson ett telefonsamtal från Centerpartiets gruppledare i riksdagen, som meddelar att det är klart. Det blir han som får ett av Gotlands två mandat till riksdagen. Lars Thomsson befinner sig i Ukraina med föreningen Svenskbyborna, och väntade sig inte att få ett besked så snabbt.

– Det blev lite absurt. Jag kom fram till en av byarna och kramade om en kvinna och sa "nu kramar du en riksdagsman". Hon svarar att hon bett för mig, och då kom en tår, berättar han.

Att Centerpartiet gick fram i valet och lyckades få riksdagsmandatet som under föregående mandatperiod tillhört Moderaterna och Jesper Skalberg Karlsson tror Lars Thomsson är en effekt av centerns valframgångar på riks.

Artikelbild

| Jesper Skalberg Karlsson (M) får överlämna riksdagsplatsen åt Lars Thomsson (C).

– Det känns helt fantastiskt och nästan lite overkligt. Centern har den starkaste ledaren i landet med Annie Lööf och det tror jag definitivt spelat roll. Men också den starka kampanj vi bedrivit på Gotland.

När Lars Thomsson var 14 år gick han med i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Det politiska engagemanget fick han med sig hemifrån från sina föräldrar.

– Pappa ville aldrig att jag skulle bli politiker, han sa att politiker blir bara dåliga bönder, säger Lars Thomsson och fortsätter:

– Men pappa har varit mitt främsta bollplank i alla år och har alltid stöttat mig.

Artikelbild

| Lars Thomsson under sin personvalskampanj till riksdagen 2002.

År 1991 tog Lars Thomsson plats i kommunfullmäktige. Han har suttit i fyra nämnder, tekniska nämnden i 15 år, hälso- och sjukvårdsnämnden under en mandatperiod, ordförande för byggnadsnämnden och i kommunstyrelsen (numer regionstyrelsen) sedan 1991.

– Det är halva mitt liv, konstaterar han.

Artikelbild

| Lars Thomsson tillsammans med Christer Engelhardt under valet 2002.

År 2002 och 2006 la han mycket krut på en personvalskampanj till riksdagen, och även om det var nära så landade ändå mandatet hos Socialdemokraterna år 2002 och Moderaterna 2006. Nu är det 12 år sedan han valde att kandidera.

– Jag tänkte att om jag ska ge det en chans till är det nu jag ska göra det. Om fyra år är jag 58 år och det är nästan för mycket för att komma in som nybörjare. Det passade bra i livet för mig nu.

Artikelbild

Det nya förtroendeuppdraget påverkar inte bara Lars Thomsson själv, utan även hans familj.

– Vi har varit förberedda men ändå inte, för man ska inte ta ut något i förskott. Jag har haft långa diskussioner med min sambo och blivande fru Sofia. Tillsammans har vi fem tonårsbarn och det är klart att det blir en omställning.

Lars Thomsson är före detta lantbrukare med gård i Vänge, och nu är han nationell vindkraftsamordnare. Hans hjärtefrågor är klimat/miljö, landsbygd och företagarfrågor. Dessa frågor vill han även driva i riksdagen, han har ansökt om att få sitta i miljö- och jordbruksutskottet, men någon färdig plan finns ännu inte.

– Först vill jag etablera mig som en tung företrädare för gotlandsfrågor, det är så man får inflytande. Sedan kommer frågan om sjukvård och kostnadsutjämningen komma upp ganska fort, det är det första jag vill ta tag i, säger han.

Vad är det som driver dig?

– Det är enkelt – det är att det är roligt. Det ger mycket för den personliga utvecklingen och i grund och botten handlar det om att jag brinner för Gotlands bästa.

Hur tror du att andra uppfattar dig inom politiken?

– Det är svårt att veta själv hur andra uppfattar en men jag tror att de ser mig som rätt så kunnig och energisk. Jag har en svenskbyboenergi som inte är leka med, säger han och skrattar.

Lars Thomsson fick 1 111 personkryss i riksdagsvalet, vilket är 15,70 procent av Centerpartiets röster.

– Jag är extremt glad och tacksam över de väljare som röstat på partiet och kryssat mig personligen. Men när jag kliver in i riksdagen företräder jag alla gotlänningar, inte bara de som röstat på mig, säger han.

Trots lång erfarenhet av politiskt arbete på lokal nivå blir det ändå annat i riksdagen, där han är nybörjare. Han kliver dessutom in i en osäker tid när det är oklart hur Sverige ska regeras.

– Den svåra utmaningen är det parlamentariska läget som man nu inte förstår hur det ska lösas. Samtidigt blir det en spännande period att kliva in i.

På onsdag ska han till Stockholm och träffa centerns riksdagsgrupp. Då väntar genomgång och utbildning i riksdagsarbete. Den 24 september är det upprop i riksdagen. Något firande har han inte hunnit med, beskedet har knappt hunnit sjunka in.

– Det har varit oklart både om vi tog mandatet och med personkryssen. Men på det stora hela känns det fantastiskt, och vi ska ha en stor fest här på lördag, säger Lars Thomsson.