Rösterna räknades en första gång redan i vallokalerna på söndagskvällen. På måndagsmorgonen satte 16 av Länsstyrelsen på Gotlands anställda igång med arbetet att räkna rösterna ytterligare en gång.

– Det finns en bestämmelse som säger att varje valsedel ska granskas två gånger, så att allting blir helt rätt. Det vi gör här nu är även att räkna personkryssen till både riksdag och regionfullmäktige, säger Britt Silfvergren, valansvarig på Länsstyrelsen Gotland.

Hon berättar att många på länsstyrelsen arbetade fram till klockan halv tre under valnatten för att få dit valsedlarna, och hon räknar med att de 16 rösträknarna kommer att sitta kvar till klockan åtta på måndagskvällen.

Artikelbild

| Sune Liljeström och Inger Bjärnebrand har fått lägga sina vanliga arbetsuppgifter på länsstyrelsen åt sidan för att räkna röster.

Länsstyrelsens rösträknare började på måndagsmorgonen med gotlänningarnas röster till riksdagsvalet.

– De sitter två och två för att garantera att det blir rätt. Det gäller att de kan fokusera på jobbet och inte stressa. De får lägga sina vanliga arbetsuppgifter åt sidan under de här dagarna, och det är viktigt att de kan lägga allt fokus på det här och inte springa och kolla sin mail exempelvis.

Hur ofta upptäcks skillnader från den första räkningen som gjordes i vallokalerna på söndagen?

– Det är sällan. Om det är något fel så är det oftast väldigt marginellt där någon enstaka röst skiljer.

Artikelbild

| Christina Ronquist och Anne Olsen.

Sune Liljeström och Inger Bjärnebrand är två av dem som ska se till att valresultatet blir helt korrekt på Gotland.

– Allt känns väldigt positivt nu på morgonen, men det kommer nog bli väldigt jobbigt att hålla fokus hela dagen. Man känner att det är ett viktigt jobb vi gör, så vi får ta lite pauser för att orka med, säger Sune Liljeström.

Artikelbild

| Cirka 38 000 röster är det som ska räknas på Gotland.

Ni kanske ser valsedlar springa runt i drömmarna när ni går och lägger er i kväll med andra ord?

- Nej, det tror jag inte, säger Inger Bjärnebrand med ett skratt.

Artikelbild

Britt Silfvergren räknar med att alla röster är räknade på onsdag, och på fredag bör den exakta mandatfördelningen, och vem som ska sitta på varje mandat, vara helt klar. Hon tror att det här valet var det sista med nuvaranda valsystem.

– Ja, 2018 tror jag att man fått fram digitala lösningar som gör att folk kan rösta via nätet. Problemet har än så länge varit att hitta en lösning där valhemligheten bibehålls vid en digital röstning.