En nuvarande riksdagsledamot och en regionpolitiker, med många års erfarenhet kan nästa år konkurrera om Gotlands två mandat.

För Centerpartiet har Lars Thomsson, 53 år, valts som etta på riksdagslistan och Moderaternas lista toppas av Jesper Skalberg Karlsson, 24 år, efter att partierna hållit sina stämmor under helgen.

Jesper Skalberg Karlsson efterträdde Gustaf Hoffstedt, som lämnade riksdagen i början på 2015. Han beskriver sin tid i riksdagen som intensiv och omskakande. Om han får fortsätta har han tydlig prioriteringslista över vilka frågor som han anser är viktiga att driva för Gotlands del.

– Kommunikationerna, jobben och försvarets etablering på ön, säger han.

Även Lars Thomsson vill kämpa för bra kommunikationer till och från Gotland.

– Den frågan är alltid nummer ett. En annan fråga som jag tycker är viktig är stenindustrins fortlevnad, säger han.

Det var 12 år sedan han senast kandiderade till riksdagen och är tacksam över förtroendet som han har fått från partiet.

– Det känns fantastiskt bra, det är en ära att få göra det.

Historiskt har Socialdemokraterna alltid lyckats få ett av de gotländska riksdagsmandaten. Deras lista, inför 2018, är inte klar, men mycket tyder på att Hanna Westerén kommer att stå som etta. Troligtvis blir det Jesper Skalberg Karlsson och Lars Thomsson som tävlar mot varandra om den andra platsen.

– Det är härligt med konkurrens, säger Lars Thomsson.

Nästa år väntar ett hektiskt valår med kampanjande.

– Jag tänker inte ge mina bästa idéer kring det, men det blir mycket traditionellt kampanjarbete men också digitalt, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Efter Lars Thomsson hamnar Gabriella Hammarskjöld och Eva Bofride på Center-listan. Nummer två och tre på Moderaternas lista är Anna Hrdli?ka och Håkan Onsjö.