Här kan du se vem som blev personkryssad i kommunalvalet och hur mycket»

– Det känns jättekul att enskilda individer har valt att kryssa mig, säger Rune Fröling från Vamlingbo.

Personvalen till regionfullmäktige förändrade inte valresultatet. Ingen politiker blev utkryssad eller inkryssad till Gotlands högsta beslutande församling. Ändå finns det några intressanta saker att notera.

Artikelbild

Rune Fröling från Vamlingbo stod på moderaternas lista till fullmäktige. Han tillhör södra valdistriktet och där lyckades han kryssa sig förbi alla M-toppar. Rune Fröling fick 95 kryss och fick exempelvis fler än tvåan Stefan Wramner (86).

– Jag bedrev en liten personvalskampanj. Jag satte upp två valaffischer i Burgsvik och två på Hemse. Jag känner många på Sudret och det var väl därför jag fick så många kryss.

Resultatet betyder dock inget i praktiken. Rune Fröling står kvar på samma plats på listan till fullmäktige.

På Socialdemokraternas lista stod Åke Svensson överst men tvåan Hanna Westerén lyckades få fler kryss än honom. Hon fick drygt 900 personkryss, Åke Svensson fick 638.

– Jag tolkar det som att jag har haft många positiva möten med väljare under den här perioden och det är jag glad för, säger Hanna Weterén.

Det är fortfarande partiets vilja att Åke Svensson ska bli regionstyrelsens ordförande och det vill även Hanna Westerén. Åke Svensson har dock aviserat att det här är den sista mandatperioden som han kommer stå som förstanamn på listan.

– Jag ser fram emot kommande diskussioner om framtida ledarskap, säger Hanna Westerén.