Vissa föds med politiken i modersmjölken. Andra hittar den under skolåren – och vissa mycket senare i livet. Som den 49-årige gynekologen Joakim Samuelsson (C).

– Jag har alltid varit intresserad av politik, men det var när jag blev sjuk som jag insåg att jag ville engagera mig, säger han.

LÄS MER: Allt om valet

Artikelbild

| Joakim Samuelsson arbetar som gynekolog på Kvinnokliniken i Visby.

Det var för två år sedan som läkarna upptäckte en allvarlig tumör mellan Joakim Samuelssons tunn- och tjocktarm.

– Jag var jättesjuk, jag trodde att jag skulle dö. Men det visade sig att den var långsamväxande och jag tillfrisknade till slut, berättar han och fortsätter:

– När jag mådde bättre började jag fundera. Man lever bara en gång, och då gäller det att engagera sig och kämpa för det man tror på.

Joakim Samuelsson vände sig då till politiken och Centerpartiet.

– De är realistiska och humanistiska, vilket går igen i mitt yrke. De ser till den lilla människan och är ett av de mest invandringsvänliga partierna, vilket är viktigt för mig. Se bara på vården, den hade aldrig funkat utan vår invandrade personal. Det är fantastiskt!

Joakim Samuelsson arbetar i dag som gynekolog på Kvinnokliniken på Visby lasarett.

Varför blev du gynekolog?

– Jag fick barn och det var det fränaste jag har varit med om. Jag tänkte att "sån ska jag bli".

Men gynekologyrket var aldrig en självklarhet, utan det var först i 30-årsåldern Joakim Samuelsson började studera på läkarlinjen. Innan det arbetade han bland annat som docent i paleontologi.

– Men jag nådde vägs ände och kände att jag inte ville sitta i en källare och forska hela mitt liv, jag ville träffa folk, säger han.

Vad är det bästa med ditt jobb som gynekolog?

– Att kunna göra skillnad i människors liv och att få vara med under stora händelser i deras liv. Att vara med när ett barn föds är fantastiskt, då ler jag i flera timmar efteråt.

Vården på Gotland har med sitt minusresultat blivit ett slagträ i den gotländska debatten och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (Mp) har fått utstå en hel del svidande kritik, något som Joakim Samuelsson tycker är synd.

– Stefaan är ruggigt skarp, han är påläst och duktig. Vi behöver fler politiker som honom, säger Joakim Samuelsson.

– Sånt får man väl inte säga om sina politiska motståndare, men äsch, fortsätter han.

Nu ställer Joakim Samuelsson själv upp i både riksdags- och regionvalet för första gången.

– Det ska bli väldigt, väldigt roligt. Kul att få vara en del av den politiska processen. Jag har lätt för att förstå och uttrycka mig och i mitt yrke hör jag vad människor har för bekymmer. Med det sagt kommer jag inte att hålla på med politisk åsiktsspridning när jag jobbar, jag är professionell, säger han.

Kommer du att hinna med både jobb och politik?

– Den som lever får se. Jag är inte så arbetsskygg.

Sist men inte minst, vilken är din hjärtefråga i valet?

– Att sjukvården ska få en realistisk budget och att man tar höjd för oförberedda händelser så att personalen kan få arbetsro.