Gotlands Allehanda har sedan 1954 delat ut GA-bollen – priset till öns bäste fotbollsspelare (herrar).
På onsdagen står det klart att priset för 2024 tilldelas Guteanfallaren Emil Hodin.
– Fan vad sjukt... Tack. Vad mäktig den är. Jag känner till priset och vet att Filip Hägglund fick det förra gången, säger Emil Hodin.
Helagotlands sportredaktion var enhällig i sitt beslut och med otroliga 29 mål på 26 matcher är han en av de främsta Gute målskyttarna på den här nivån genom tiderna.
– Det är jävligt kul, men jag hade inte kunnat få det här utan mina lagkamrater så egentligen är det allas förtjänst. Spelarna som gör det möjligt på planen och ledarna vid sidan av planen. De flesta gör ett hästjobb bakom mig och jag försöker göra det framåt, säger han.
Emil Hodin gjorde en säsong i FC Gute redan 2020 under den förkortade pandemisäsongen. För Emil Hodin var det första gången han lämnade hemmet i Årsunda och Gävle för att testa på något nytt, men då vantrivdes han och flyttade hem redan efter en säsong.
– Det klaffade inte riktigt och det var en ensam tid. Jag träffade inte polarna något i stort sett utan det var 15 minuter före träningen och sen åkte man hem direkt efter. Nu känns trivs jag jättebra här.
I fjol gick han mållös från träningsmatcherna, men när seriespelet drog igång var Emil Hodin dominant och vann till slut den totala skytteligan i division 2 Norra Svealand.
Med 29 mål var det nog många som trodde att Hodin var förlorad för Gute och det såg han också ut att vara.
– Jag tränade med några klubbar. Ett tag var det väl nära och ett tag var det inte nära. Jag vill inte säga för mycket, men Gute lämnade aldrig min skalle utan fanns alltid med i beräkningarna.
Under en period tränade han med Gefle som åkt ur superettan och nu ville börja om.
– Det var ganska nära ett tag, men det bytte riktning. Det kändes inte rätt i slutet, först tänkte jag att det vore skönt att spela på hemmaplan. Gefle kom från superettan och skulle försöka göra det bra i division 1 och det lockade. Men med tiden försvann det och till slut kändes det bara dåligt. Jag kan inte säga så mycket, men det var blandade åsikter bland folk, säger han.
Istället blir det en tredje säsong i FC Gute och han betonar att det är något han är nöjd med.
– Gute har ett mål som klubb som även känns bra för mig och jag är glad över att vara här.
Upplever du att föreningen förändrats sedan du var här 2020?
– Ja, som jag upplever det så har den blivit mer professionell överlag och särskilt nu när det känns som att alla drar åt samma håll. Jag vill ju vinna serien. Det är jättesvårt att vinna en serie, men vi kommer att göra allt vad vi kan för att vinna.
Har ni spelarmaterialet för det?
– Jag känner att vi hade materialet redan i fjol, men vi var inte tillräckligt bra i tillräckligt många matcher. Det var lite som Robin Hood förra säsongen, vi snodde poäng av de bästa lagen och gav bort poäng mot de sämre. Det var extremt frustrerande. Kan vi få ihop det som lag, kriga och lämna allt ute på plan i varje match... Då vinner man många matcher och då kan man vinna serien.
Även Emil Hodin har förändrats som spelare under tiden mellan Gutesejourerna.
Målskytt har han alltid varit, men när han återvände hem till moderklubben Årsunda har han tränat stenhårt och med fokus på att bli snabbare.
Redan 2021 började han träna extra och inför varje träning körde han stege och andra snabbhetsövningar.
– Jag har jobbat hårt för att bli snabbare och det har underlättat i många lägen. Det gör att jag lättare kommer till bra avslutningslägen.
Årsunda vann division 4, Emil Hodin tappade fem kilo och när det var dags för division 3 märkte han själv av sin utveckling.
– Visst jag vann skytteligan när vi vann division 4, men säsongen i division 3 (2022) släppte det. Jag gjorde 37 mål på 22 matcher.
Succésäsongen ledde till att han skrev på för Sandviken i ettan och var med om att ta klubben till superettan, men speltiden var sparsam och Emil Hodin hamnade åter i Gute.
Vad gör dig till en så vass målskytt?
– Jag vet vart målet står om de inte flyttat på det. Jag har väl en näsa för det och gillar att avsluta och är ganska bra på det. Jag är mer en som siktar innan jag skjuter istället för att bara trycka av hårt och hoppas att den ska sitta.
Du är också allsidig och har förmågan att göra mål på många olika sätt...
– Högerfoten är ju min bästa fot, men jag har ganska bra vänsterfot också och hälften av målen förra säsongen gjorde jag nog med fel fot. Jag sköt ganska bra med både fötter i ung ålder och känner mig bekväm i det. Det är ju ofta man kommer i lägen där du bara kan skjuta med fel fot.
Hur blir du under perioder då bollarna inte sitter?
– Jag försöker inte tänka på det för mycket och stressar inte upp mig. Går man inför en match och tänker att "Idag måste jag göra mål" då gör man inte mål. Jag försöker gå in med en bra inställning, bra känsla av att nu ska vi vinna matchen och då kan det hända att du får läget och då får man trycka dit den. Att springa runt och tänka att man måste göra mål hjälper inte en forward.
FC Gute spelar sin seriepremiär på lördag mot FC Järfälla och i väntan på att Gutavallen är redo för spel är det Säves konstgräs som gäller.
I fjol förstördes Gutes säsong till stor del av den svaga starten och inte blev den lättare när lagkamraten Roberts Zelmanis försvann för att senare hittas död samtidigt som den populäre lagledaren Robert "Robban" Bolin gick bort i cancer.
– Det var ju sjuka faktorer runtomkring och som så klart påverkade oss. Vi kom nog ut ur det som ett starkare lag, men det var sjukt allt som hände. Vi fick ta hand om varandra och i slutändan blev vi ett bättre lag skulle jag säga.
I år ska förhoppningsvis laget få möjligheten att fokusera på det sportsliga och planen är klar:
– Vi fick se statistik på Gutes säsongsinledningar de senaste åren och det var ingen rolig läsning så vi ska försöka krossa den. Premiärer är ofta inställningen som avgör. Det är sällan något finlir och förhoppningsvis går alla in i den med rätt inställning.
Premiärmotståndaren Järfälla har inför säsongen värvat Gutespelarna Emil Drugge och Ossian Ogestad, vilket ger en extra krydda till premiären.
– Det blir jävligt kul, men småsjukt att den matchen hamnade i premiären. Det är väl bara att köra över de grabbarna och lämna dom gråtande på planen efteråt. Jag får väl möta Drugge främst, vi får se om det blir några väl valda.
Precis som i fjol är spelaromsättningen stor, men Emil Hodin har en god känsla.
– Vi har fått ihop ett bra gäng och spelat lite fler träningsmatcher. I vissa delar har vi nått längre än i fjol, men det är fortfarande många nya spelare och det är väl en nackdel med att vara en klubb på Gotland. Det blir många förändringar.
Någon av de nya som stuckit ut?
– Julius Järvinen (offensiv mittfältare). Jag får fjäska lite så han serverar mig fina bollar. Nej, men Julius har sett riktigt bra ut.
Helagotland sänder FC Gutes hemmapremiär och flera andra matcher under våren. Samtliga matcher hittar du här.
GA-BOLLEN
Här är samtliga vinnare av GA-bollen - priset till öns bäste herrfotbollsspelare.
1954: Per-Sture ”Puta” Persson, IF Gute
1955: Uno Gahne, Roma IF
1956: Sune ”Kajan” Almlöf, IF Gute
1957: Sven Uhr, IF Gute
1958: Åke Jansson, Vänge IK
1959: Sture Lindgren, Fardhem IF
1960: Curt Nilsson, IF Gute
1961: Gösta Svensson, IF Gute
1962: Georg Johansson, Dalhem IF
1963: Rolf Olsson, Vänge IK
1964: Leif Larsson, IF Gute
1965: Göran Mattsson, Visby AIK
1966: Rune Nilsson, Visby AIK
1967: Anders Kallio, VIF Gute
1968: Lars Lindström, Visby AIK
1969: Lasseman Larsson, VIF Gute
1970: Rolf ”Vava” Hellström, VIF Gute
1971: Thomas Engström, Visby AIK
1972: Kurt Johansson, VIF Gute
1973: Kenneth Johansson, Dalhem
1974: Kjell-Åke Jarlheden, Visby AIK
1975: Erland Stenström, VIF Gute
1976: Börje Karlsson, Hoburgs IF
1977: Olle Widén, Hoburgs IF
1978: Claes Gäfvert, Visby AIK
1979: Allan Eriksson, Visby AIK
1980: Curt Björklund, Dalhem IF
1981: Agne Engström, Visby AIK
1982: Björn Engström, Hangvar SK
1983: Christer Lindgren, Fardhem IF
1984: Jörgen Olofsson, Fårösund Goik
1985: Roger Mirchandani, Visby AIK
1986: Roland Ahlvin, VIF Gute
1987: Mikael Eriksson, VIF Gute
1988: Jesper Mattsson, VIF Gute
1989: Jonas Hammarlund, VIF Gute
1990: Peter Yttergren, VIF Gute
1991: Vladimir Kapustin, VIF Gute
1992: Jesper Eriksson, VIF Gute
1993: Jesper Hammarlund, VIF Gute
1994: Peter Salomonsson, VIF Gute
1995: Mikael Cupan, VIF Gute
1996: Ola Martinsson, VIF Gute
1997: Anders Gripne, VIF Gute
1998: Peter de Flon, VIF Gute
1999: Torbjörn Ahlqvist, VIF Gute
2000: Fredrik Larsson, VIF Gute
2001: Joakim Lindgren, VIF Gute
2002: Jonas Nygren, VIF Gute
2003: Mikael Järlö, VIF Gute
2004: Daniel ”Dante” Engström, VIF Gute
2005: Anders Lindberg, VIF Gute
2006: Alexander Gerndt, VIF Gute
2007: Kaj Andersson, Klintehamn/VIF Gute
2008: Daniel Engström, FC Gute
2009: Joakim Lindgren, FC Gute
2010: Peter Öhman, Dalhem IF
2011: Anton Fagerström, FC Gute
2012: Jimmie Engqvist, FC Gute
2013: Marcus Nobell, FC Gute
2014: Goran Cuckovic, FC Gute
2015: Hussein Al-Asadi, Dalhem
2016: Villiam Dahlström, FC Gute
2017: Marcus Nobell, FC Gute
2018: Marcus Nobell, FC Gute
2019: Villiam Dahlström, FC Gute
2020: INGEN UTDELNING (förkortad säsong pgd av pandemin)
2021: Herekol Bayram, FC Gute
2022: Sebastian Starkenberg, FC Gute
2023: Filip Hägglund, FC Gute
2024: Emil Hodin, FC Gute