”De har mycket ångest och kämpar med sitt föräldraskap”

”De har mycket ångest och kämpar med sitt föräldraskap”

Gotland
Lästid cirka 4 min

Den gotländska psykologen Eva Lyberg har startat en podd med influencern och barnmorskan Asabea Britton. Genom sina samtal vill de nå kvinnor med förlossningstrauman, som mår dåligt som nyblivna mammor utan att de eller andra förstår varför.
– En del kan till och med säga att det inte kändes som att det var mitt barn, säger Eva Lyberg.

Hon har länge arbetat som psykolog med särskilt fokus på mammors psykiska hälsa. Många söker sig till henne på grund av sina förlossningstrauman.

– Jag har mött de här kvinnorna under lång tid och det är många av dem som har valsat runt. De har pratat med BVC, med barnmorska, med vårdcentral och en del har varit på besök hos psykolog också, men ingen har förstått att de mår så himla dåligt psykiskt på grund av ett obearbetat trauma från förlossningen, säger Eva Lyberg.

Jag ångrar i bland att jag fick barn då det känns som att mitt liv gick i spillror där och då.

Anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

De kan exempelvis ha känt sig rädda, att de inte fick hjälp eller att de förlorade kontrollen.

– Man behöver komma ihåg att traumat var inte vad som hände, utan hur du kände när det hände. Så för en kvinna kan en helt odramatisk, medicinskt okomplicerad förlossning vara otroligt traumatiserande, medan för en annan kvinna i samma förlopp vara helt fantastiskt, förklarar Eva Lyberg.

En mer dramatisk och komplicerad förlossning kan också upplevas som trygg, om kvinnan känner sig väl omhändertagen och informerad, men den kan också innebära ett trauma och leda till problem.

undefined

Vi vill sprida kunskap om det här, så att det upptäcks tidigare

Känslorna

Efteråt kan de nyblivna mammorna exempelvis känna skuld för att förlossningen blev fel, att de var dåliga på att föda eller att de inte hade rätt känslor när deras bebis väl kom ut.

– Allt gick ju bra. Så då var det väl inget trauma, men då förstår man inte hur det funkar, säger Eva Lyberg och beskriver det som att upplevelsen sätter sig i kroppen.

Jag känner mig tom och avtrubbad. Svårt att känna närhet till min lilla. Trött och irriterad ständigt.

En annan anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

– När man har varit med om ett trauma så påverkar det nervsystemet och hjärnan, så man funkar helt enkelt på ett litet annat sätt än man brukar ett tag. Man kan känna sig lite avstängd och ha overklighetskänslor och man kanske känner sig väldigt irriterad och lättstörd och kan vilja gå undan.

Från omgivningen kan det däremot finnas en förväntan att nyblivna mammor ska känna lycka och vilja vara nära sitt barn.

– När man är med om ett förlossningstrauma så kan man inte se det positivt, att allt blev bra, ni mår ju bra och du borde vara lycklig, säger Eva Lyberg.

I stället kan känslorna vara negativa eller obefintliga.

– Det är inte helt vanligt att känna himlastormande kärlek, men det här är mer en avstängdhetskänsla som kan vara väldigt jobbigt.

undefined

Jag känner stor sorg över hur allt blev och börjar gråta om jag tänker på förlossningen och tiden efteråt.

En till anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

Kunskapen

Eva Lyberg vill sprida kunskap om förlossningstrauman. Främst till kvinnorna som lider av det och behöver läka från det.

– Om man inte får hjälp med det här, kan man utveckla det som heter PTSD. Det har ofta dem som kommer till mig. De mår ofta dåligt, de har mycket ångest och kämpar mycket med sitt föräldraskap, säger Eva Lyberg.

Jag oroar mig om det kan ha påverkat relationen med mitt barn.

En till anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

Många av dem hon möter är deprimerade eller utmattade.

– De loopar in mycket negativa känslor för sig själva och skäms ibland för att det känns så här. Då kanske man inte heller vill söka hjälp. Och när man väl söker hjälp kan man få jättemycket konstiga svar, vilket jag tror beror på att även vårdpersonal vet för lite. Särskilt kopplade till förlossning, för vi vill inte att det ska höra ihop med trauma på något vis.

Därför vill hon också sprida kunskap till dem som möter kvinnorna i vården och i vardagen.

– Det är det vi vill utbilda om i podden och lyfta fram alla aspekter av det. Men också att det faktiskt går att bearbeta och läka från förlossningstrauma. Jag har ju sett så många som har gjort det och som är så otroligt mycket bättre efter ganska kort tid, säger Eva Lyberg.

undefined
Psykolog Eva Lyberg möter främst sina klienter digitalt och flera av dem har svarat på en enkät om sina erfarenheter av förlossningstrauma. Några av citaten presenteras i den här artikeln.

Jag har svårt att lita på min förmåga att vara en bra mamma, mycket på grund av att jag litade på min förmåga att föda barn hela graviditeten, men kunde inte det när det väl var dags.

En till anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

Podden

För ett tag sedan gästade Eva Lyberg podden ”Okrystat” med Asabea Britton, som är en tongivande influencer inom graviditet, födslar och föräldraskap, med nästan hundratusen följare på Instagram.

– Det blev dels ett väldigt bra samtal, men också väldigt stor respons. Många hörde av sig och ville att vi skulle prata mer om det, säger Eva Lyberg.

Det ledde till att de startade podden som heter ”Läka förlossningstrauma”.

undefined
Barnmorskan Asabea Britton har sedan tidigare podden ”Okrystat” med sin syster Opokua Britton som är doula. Nu har hon även podden ”Läka förlossningstrauma” med Eva Lyberg.

– Asabea är ju barnmorska och jag är psykolog, så vi tyckte att det var en väldigt fin kombo, att vi två från våra olika professioner kan ha det här samtalet i poddformat, säger hon.

De hoppas att det ska vara lättillgängligt för de mammor som har det svårt efter ett förlossningstrauma, samtidigt som många av dem är föräldralediga med huvudansvar för små barn.

– De är ofta väldigt ensamma, säger Eva Lyberg.

Jag har ångest och gråter mycket. Jag har låg energi och ångesten triggas av mina vänner omkring mig som är gravida.

En till anonym mamma som sökt hjälp av Eva Lyberg

Förlossningstrauma

Psykologen Eva Lyberg listar flera tecken på ett oläkt förlossningstrauma:

• Du vill inte prata om eller tänka på din förlossning.

• Om någon frågar om den, börjar du gråta eller känner ångest.

• Du känner dig känslomässigt avstängd, även från ditt barn.

• Du är lättirriterad, spänd och har svårt att sova.

• Du vågar inte bli mamma igen, även om du önskar fler barn.

• Du mår dåligt av att se andra gravida och blir triggad när andra pratar om sina förlossningar.

• Du känner dig deprimerad.

• Du ältar och skuldbelägger dig själv för att du kände att du var dålig under förlossningen.

 

Källa: Mammapsykologi

Med ett läkt traumasår kan du känna dig gladare, lugnare och tryggare. Och våga bli mamma igen.

Eva Lyberg

Psykolog och poddare

undefined