Suckulenter kommer huvudsakligen från ökenmiljöer, Mellanöstern, Afrika eller Sydeuropa. En egenskap de växterna har är ett system för att spara vatten i bladen och stammen. Med andra ord klarar de torka och glömmer du bort att vattna dem under ett par veckor gör det dem bara gott.

För den gröne nybörjaren är det här så nära ett växtparadis man kan komma när man inreder sitt hem med kaktus eller aleo vera, två kända suckulentexempel. Men helvetet – eller syndafloden – kan lätt uppenbara sig:

Många kunder vet inte varför deras växter har dött, men när de beskriver det har de vattnat för mycket. Ibland syns inte förändringen förrän det är för sent, säger floristen Thúy Sandberg på Södermalms Blommor & Växter i Stockholm.
Artikelbild

| "Om vi ser mycket grönt inomhus, blir vi lugnare. Har man blommor mår man bra", säger floristen Thúy Sandberg som visar upp den lättskötta Väktaren i tornet.

Rätt som det är ruttnar den vanligtvis härdiga plantan. Den sjunker ihop och dör.

Torrt klimat

Bulliga, smala, korta och långa. Suckulenter finns i ett brett galleri, ofta i en blomsterhandel eller handelsträdgård nära dig. Testa dig fram – välj de former som tilltalar dig och gör en grupp av dem, föreslår Thúy. Ställ plantorna i en skål eller på en bricka, så skapar du ett avgränsat område med ökenkänsla. Det kan bli en vacker installation, som dessutom gynnar klimatet inomhus.

Vi har ett sådant torrt klimat i Sverige och gröna växter avger både vatten och syre.
Artikelbild

| Guzmania eller juvelblomma är en lättskött blomma, tipsar Thúy Sandberg. Du vattnar in i bladen, i kronan precis som i naturen när det regnar, och sedan rinner vattnet ut allteftersom.

Krukväxterna filtrerar luften från koldioxid och avger vattenånga som höjer luftfuktigheten. Helt enkelt fotosyntesen hemmavid. En annan viktig aspekt när vi sköter om växter är att det framkallar ett slags vårdande behov inom oss.

Vi kommer från naturen och våra ögon är inställda på att titta på det gröna. Det är djupt rotat i vår hjärna. Vi mår bättre av det än att bara glo på telefonen eller datorn hela dagen, säger Thúy Sandberg.
Artikelbild

| "Om vi ser mycket grönt inomhus, blir vi lugnare. Har man blommor mår man bra", säger floristen Thúy Sandberg. som visar upp den lättskötta Väktaren i tornet.

Vietnam

Passionen för växter började gro tidigt hos Thúy. I barndomens Vietnam, där hon växte upp, fick hon rosor, gerbera och jasmin att blomma i köksträdgården. Men också fruktträd som plommon, jackfrukt, papaya och lime. I Sverige blev hon först fascinerad över Saintpaulia.

Artikelbild

| Suckulenter kräver inte så mycket. De har ett system för att spara vatten i bladen och stammen. Därför klarar de torka rätt länge.

Att bara ta ett blad, stoppa ner det i jorden och efter ett tag blir det en planta, säger hon med ton av förundran och glädje i rösten.

Hon utbildade sig till jägmästare och fördjupade sedan sin faiblesse för skogar med en doktorsavhandling i trädförädling. Tallar är hennes särskilda gebit. Fullt så höga organismer ryms inte i den lilla djungel som hennes blomsterhandel är. Men hon är särskilt stolt över en avdelning med ett gäng pelargoner. I februari kommer deras växtperiod att sätta igång. Då ska Thúy ta skott och sälja dessa ”jättebilligt”.

Artikelbild

| Guzmania, som också kallas för juvelblomma, passar den som ännu inte har gröna fingrar.

Jag vill förmedla budskapet att harmonisera med naturen och att ha växter omkring sig. Man mår bra av det i själen.

Luftplantor

Artikelbild

| Lättskötta krukväxten svärmorstunga, Sansevieria, klarar av att torka ut. Låt den stå ljust eller i skugga.

Har du lyckats hålla din suckulent vid liv och kanske skapat en grupp, kan du gå över till luftplantor. De är lika enkla att vårda. Även de växterna finns i flertalet sorter och former. En del är mer yviga än andra. I naturen växer de på – och i symbios med – ett moderträd från vilket de får näring, det vill säga luft och vatten.

Din egen planta blöter du och lägger sedan i en glasampel eller behållare som du hänger upp i lägenheten. Placera den inte i fönstret i direkt solljus, då kan bladtopparna brännas. Sköt om den genom att doppa den i vattenbad då och då. Eller spreja, men tänk då på att det kan bli blött runtomkring.

Artikelbild

| Thúy Sandberg.

Sedan lever luftplantan – det är helt otroligt. Den växer och kan blomma. Det blir jättefint, säger Thúy och håller fram en sådan i sin hand.

Vill du sedan ha ytterligare grön förkovring kan du satsa på den lättskötta luftrenaren ampellilja. Den klarar av skugga, behöver inte stå i ljus och ska vattnar någon gånger varje vecka. Den har en knöl med ansamlat vatten.

Artikelbild

| Gör gärna en grupp av dina suckulenter.

Knölen sparar resurser till dåliga dagar, säger Thúy.
Och dåliga ägare?
Artikelbild

| "Du doppar luftplantan i vatten. Sedan lever den – det är helt otroligt, säger Thúy Sandberg.

Ja, precis, säger Thúy Sandberg och skrattar.

När ampellilja skjuter skott kan man ta sticklingar. Och har man kommit så långt, ja, då har man gröna fingrar.