I går morse låg resultatet från analysföretaget Demikon i brevlådorna vid Hägdarve i Silte, där flera hushåll i grannlaget varit utan eget tjänligt vatten i över fem veckor.

Siffrorna från provtagningen den 29 november är glädjande läsning. Samtliga resultat från enskilda brunnar ligger under gränsvärdena, vilket indikerar att vattnet är drickbart. Brevet innehåller dock inte någon rekommendation om att börja använda det.

- De säger att vi själva ska avgöra när vattnet går att dricka. Men jag vill ha ett klartecken innan jag börjar använda det, säger Susanne Nyberg.

Artikelbild

| Viktig. Vattentanken på familjen Nybergs gård är fortfarande viktig. På fem veckor har de inte kunnat använda gårdens eget vatten, utan tvingats åka fem kilometer till ett kommunalt tappställe. "Det har varit väldigt jobbigt" tycker Susanne Nyberg. Foto: Rolf Jönsson


Inget klartecken
Grannen Sven Pettersson är av samma åsikt:

- Det bästa är om någon ringer och säjer "varsågod och drick".

Men något klartecken går inte att få. Analysföretaget vill ta prover nästa vecka, och även i januari, innan man kan säga att läget är stabilt.

Miljöskyddsinspektör Urban Åslund vid Region Gotlands miljö- och hälsoskyddskontor tycker att man ska vara försiktig.

Artikelbild

| Anteckningar. Familjen Nyberg kommer att få ersättning för alla gånger de åkt för att hämta vatten. Allt noteras och efter drygt fem veckor börjar blocket bli fullt.

- Det verkar som om det gått väldigt bra med saneringen. Alla provsvar pekar mot att man kan dricka vattnet. Men personligen skulle jag nog vänta på en ny provomgång, säger han.


Jobbiga veckor
Efter mer än fem veckor utan eget vatten är Susanne Nyberg väldigt trött på situationen. Med hästar och höns på gården går det åt mycket vatten, så varannan dag åker hon fem kilometer för att hämta 400 liter. Tvätta kläder och duscha gör familjen hos en dotter som bor i Hemse.

Artikelbild

| Pumpar. På åkern utanför Sven Petterssons hus har man pumpat upp mer än hundra kubikmeter vatten ur det rör som grävdes ner vid olycksplatsen.

- Allt tar mycket längre tid. Att diska tar två timmar när man ska bära in och värma vatten, säger hon.

Även för Sven Pettersson har avsaknaden av eget vatten inneburit merarbete. Men i bedrövelsen har ändå hittat något positivt.

- Jag har åkt till mina söner för att duscha och då passar jag på att träffa barnbarnen. Och det smaksatta kolsyrade vattnet man köper på flaska i affären är gott. Jag ska nog köpa mig en kolsyreapparat när mitt vatten går att dricka igen, säger han.


Vatten pumpas upp
Sammanlagt är det sju hushåll som avråtts från att använda sitt vatten efter olyckan den 7 november. Då välte en vagn med 2 500 liter bekämpningsmedel i ett dike. Vid saneringen schaktades 60 kubikmeter jord bort. Samtidigt sattes ett rör ner i marken för att man skulle kunna kontrollera grundvattnet.

Från det röret har man pumpat upp och tagit hand om över hundra kubikmeter vatten. Vid provtagningen i november var det bara i schaktet och i röret som värdena var för höga.