Kenth Pettersson har tagit bilden på Mill Club, kvarnen Högan, som brann lucianatten 1976. Klicka HÄR för att se bilden i större format.

 

- Den har fullkomligt exploderat, säger en glad Greger Fuchs, tidigare gotlänning men som nu bor i Västerås.

Artikelbild

Det var efter att Helagotland.se uppmärksammade hans nystartade grupp på facebook "Vad du redan vet men gärna minns om Visby" som det tog fart ordentligt.

- Det har verkligen börjat sprida sig. Bara nu på morgonen har jag godkänt sju medlemmar, berättar Greger Fuchs.

Det är inte bara de stora husen och byggnaderna i Visby som det blir mest kommentarer kring, utan det kan handla om små detaljer som folk diskuterar mest, säger Greger Fuchs.

- För några dagar sedan var det någon som frågade: är det någon som minns vackra Furlund? Den tråden gav mycket information om alltifrån Snusmumriken till vad ordet Terra Nova kommer ifrån.

- En annan tråd som gav mycket kommentarer var tråden om Helga på Södervärnskolan. Det är alltså inte bara bilder utan även minnen som folk vill diskutera.

Gruppen har vuxit sig så stor att Greger Fuchs behöver hjälp med administreringen. Han har sammanlagt 18 administratörer som han valt ut.

- Det är några som varit mer aktiva än andra som jag bett om hjälp. Dessutom ska två personer hjälpa till med att lägga foton i mappar och ordna upp bilderna lite bättre.

Greger Fuchs har satt upp ett antal regler som man ska hålla sig till på sidan. En av dessa regler är att man ska hålla en god ton. I övrigt vill han hålla sin egen person "nedtonad". Det är kort och gott minnena och bilderna från Visby som ska tala.

- Vi ska prata minnen och ha roligt men det är viktigt att inte komma med för många pekpinnar. Det är viktigt att ha ett vårdat språk och att man håller sidan ren och vårdad.

Vilken ålder tror du medlemmarna är i?

- Jag tror att de är från 40 år och uppåt. Men jag har faktiskt ingen aning.

Kan du tänka dig att starta en ny grupp?

- Jag har faktiskt fått frågan att starta en grupp med bilder som kommer utanför Visby. Jag tycker idén är jättebra men man ska inte hoppa från tuva till tuva. Det får någon annan ta hand om.

Tror du att idén kan sprida sig ut i socknarna?

- Det är faktiskt ingen dum idé. Nu bygger de ju ut med fiber överallt, så jag kan tänka mig att det kan bli sidor även där, absolut, säger Greger Fuchs och fortsätter:

- Jag vet inte vart det här ska sluta. Det är för tidigt att säga.

Här hittar du gruppen "Vad du redan vet men gärna minns om Visby" på facebook.