Krönika Ola Sollerman KANAL. Radio Gotlands tilldelas en egen kanal på frekvens 100.2. Det firas med sändningar från olika platser Gotlands runt. I Östergarn sjunger skolbarnen Radiosången och i Hemse sker invigning med ballongsläpp och tal av landshövding Claes Elmstedt.

UBÅT? En ubåt har observerats sydost om Faludden och kustbevakningen jagar den. Men den dyker och försvinner.

STORVINST. Gotlandsbolaget har förlorat färjetrafiken till N&T och passar istället på att tjäna pengar. Vinsten har mer än femdubblats och styrelsens ordförande Eric D Nilsson talar om fartygsköp och höjd utdelning på aktierna.

Artikelbild

TALLINN. Apropå Nordström & Thulin meddelar nu rederiet att man tänker öppna en ny färjelinje mellan Stockholm och Tallinn. Projektansvarig blir Hans Laidwa med rötter i Estland.

PREMIÄR. Ett annat rederi, Rederi AB Slite, gör premiärtur med nybygget Athena, och som vanligt låter ägaren, Slitesonen Carl Bertil Myrsten, första turen gå till Slite.

DOPADE. En kontroll avslöjar att gotländska travhästar varit dopade. Det visar sig att det beror på att de ätit hö från en – myr!

SVANTE. GT kan berätta att gotländske riksspelmannen Svante Pettersson skall få den finaste utmärkelsen en spelman kan få – Zorn-märket i guld.

ÄLDST. Det är elevförbundsfest på Folkan i Hemse och de två äldsta eleverna heter Herman. Dels Herman Larsson från Hemse, som är 100 och gick på Folkan för 79 år sedan, och dels Herman Wallin, som firar 70-årsjubileum.

EINAR. Vid Norderträffen i orientering vinner Einar Smith, 72 år, tre minuter före Wille Malmquist, 77. ”Men vid Suderträffen häromveckan vann med 24 minuter”, medger Einar. På bilden Einar med Willy bakom sig.